Pude til skævt/fladt baghoved – god idé eller ej?

Pude til skævt/fladt baghoved

Hvis dit barn er ved at udvikle skævt/fladt baghoved, vil du selvfølgelig som forælder gerne hjælpe din baby. Her er det naturligt at tænke, at en pude kunne være en god løsning, da du dermed kan aflaste baghovedet ved at fordele trykket fra underlaget over et større område, så baghovedet bliver mere rundt.

I blogindlægget her gennemgår jeg, hvorfor det ikke er en god løsning – og hvilken løsning vi anbefaler i stedet.

Generelt om brug af puder til babyer

Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at babyer ikke bør sove med pude, da det kan øge risikoen for vuggedød.

Anbefalingen er, at spædbørn bør sove uden hovedpude, og det eneste, der bør være i sengen, er en dyne, så der ikke er noget, der kan blokere for din babys luftveje under søvnen.

Først fra 18-måneders alderen kan din baby få en pude, hvis det virker, som om hun ønsker det. Det kan du fx se ved, at hun bruger andre ting som pude (måske en bamse).

Læs mere om hovedpuder til børn i dette blogindlæg.

Puder til skæve/flade kranier

Ud over det sikkerhedsmæssige perspektiv er der også en anden grund til, at vi fraråder at bruge puder til babyer med skævt eller fladt baghoved. De gør det nemlig det svært eller umuligt for dit barn at dreje hovedet helt til siderne – og det kan faktisk gøre problemet værre i stedet for at hjælpe på det.

Skæve og flade kranier skyldes ofte spændinger i din babys muskler og led i nakken, som gør, at det er ubehageligt for hende at dreje hovedet til den ene side. Den bedste måde at komme de spændinger til livs på er fri bevægelse af nakken – som en pude netop vil spærre for. På den måde kan en pude være årsag til, at det tager længere tid at få løsnet op for spændingerne – og dermed også længere tid at få udbedret din babys skæve/flade baghoved.

Sovekile frem for puder?

Hvis du har brug for et hjælpemiddel til din babys seng for at lejre hende på en måde, der kan udbedre et fladt eller skævt baghoved, har du måske hørt om muligheden for at bruge en af de sovekiler til babyer, som findes på markedet. Sovekilen består af to dele: en større, som ligger under kroppen, og som hjælper med at lejre din baby i den ønskede sovestilling, og en mindre, som ligger foran din babys mave og sikrer, at hun ikke ruller om på maven. 

Tanken bag sovekilerne er, at man kan skråne babys krop, mens hun sover, så man dermed kan sikre, at hovedet hviler på et andet område end det, der er blevet fladt eller skævt. 

Det er dog også her vigtigt at understrege Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at babyer ikke bør sove med nogen som helst form for pude inden 18-måneders-alderen. Vi ser nogle gange, at børnelæger ordinerer en sovekile ved slemme tilfælde af skævt/fladt baghoved, og i de tilfælde vil man som forælder få udleveret en såkaldt apnøalarm, som hele tiden holder øje med babys vejrtrækning. 

Du kan læse mere om skævt/fladt baghoved i vores øvrige blogindlæg om temaet:

    Hvis din baby har skævt eller fladt baghoved, og du har mistanke om, at det skyldes spændinger, kan vi hjælpe dig med undersøgelse og behandling. Læs mere om vores blide kiropraktiske behandling.

    Book din konsultation i dag

    Ring til os på 97 18 79 13
    eller skriv til os på
    info@din-boernekiropraktor.dk

    Bor I langt fra Brande?

    Vi tilbyder også online konsultationer. 

    error: Content is protected !!
    Scroll to Top