Hvordan ser skævt og fladt baghoved ud hos babyer?

Hvordan ser skævt/fladt baghoved ud

Spædbørns kranier er meget bløde, og du kan derfor opleve, at din babys baghoved hurtigt ændrer form. (Det skyldes som regel, at hun har en favoritside, hun foretrækker at ligge på, mens hun sover). Hvis du bemærker, at din baby er begyndt at udvikle et fladt område på sit baghoved, er det en god idé at holde godt øje med, hvordan det udvikler sig, så du kan sætte ind, hvis det tager til. Du kan også vælge at få vores hjælp til at måle, om din baby er på vej mod at udvikle skævt eller fladt baghoved.

Hvordan ser jeg, om min baby har skævt eller fladt baghoved?

Typisk vil du bemærke, at din baby får en flade bag på hovedet, og måske har hun mistet håret, fordi hun hele tiden ligger på det samme område.

Når vi taler om skæve baghoveder, altså hvor det flade område er på den ene side af din babys baghoved, deler vi det op i tre kategorier:

  • Milde tilfælde, hvor der kun er en affladning af baghovedet i den ene side
  • Moderate tilfælde, hvor der er en affladning af baghovedet i den ene side og en lille forskydning fremad af øret på den side, hvor fladheden er
  • Svære tilfælde, hvor der er en affladning i den ene side af baghovedet, en markant forskydning af et øre, panden buler fremad, og øjet på samme side virker større end øjet på modsatte side.

Når vi taler om flade baghoveder, hvor det flade område er midt på din babys baghoved, deler vi det på samme måde op i tre kategorier:

  • Milde tilfælde, hvor der kun er en affladning af baghovedet
  • Moderate tilfælde, hvor der er en affladning af baghovedet, og bredden af baghovedet øges
  • Svære tilfælde, hvor der er en affladning af baghovedet, bredden af hovedet mellem tindingerne øges, og baghovedet bliver højt

Her får du en metode, du selv kan bruge til at undersøge, om din babys kranie er skævt:

  1. Placér din baby på ryggen, så næsen peger lige op mod loftet
  2. Læg en finger på den øverste kant af ørerne
  3. Læg mærke til, om det ene øre ligger højere oppe end det andet
  4. Læg mærke til, om panden er lige, eller om den skråner en smule

Hvis din babys kranie er skævt, bør du søge behandling eller selv sætte ind med forebyggende tiltag for at undgå, at skævheden udvikler sig yderligere.

Læs mere om behandling af babyer med skævt/fladt baghoved

Læs mere om, hvad du selv kan gøre, i blogindlægget her

Sådan måler vi flade og skæve baghoveder

I vores klinik måler vi din babys flade eller skæve baghoved. Det gør vi dels for at måle graden af fladhed og skævhed (og om der er en skævhed eller ej) og dels for at have en objektiv måling af udgangspunktet, inden vi går i gang med behandling og andre tiltag. På den måde får vi et vigtigt redskab til at afklare, om den behandling og de tiltag, vi har sat i gang, virker, eller om vi skal tilpasse dem for at opnå endnu bedre effekt.

Når vi måler skæve baghoveder – også kaldet kranieasymmetri eller plagiocephali – vurderer vi det index, der hedder CVAI – Crainal Vault Asymmetry Index. Det ser på forholdet mellem to diagonaler og hjælper os med at vurdere graden af skævhed.

Skævt baghoved

Når vi måler flade baghoveder uden skævheder – også kaldet brachycephali – bruger vi det index, der hedder CI – Cranial Index. Det ser på forholdet mellem længden og bredden af kraniet og fortæller os graden af fladhed.

Fladt baghoved

Generelt kan vi sige, at jo højere grad af fladhed eller skævhed, jo længere tid og jo mere behandling/jo flere tiltag hjemme kan der være brug for, for at udbedre det – men en høj grad af fladhed eller skævhed er ikke ensbetydende med, at din babys baghoved ikke kan udbedres.

Du kan læse mere om skævt/fladt baghoved i vores øvrige blogindlæg om temaet:

Hvis din baby har skævt eller fladt baghoved, og du har mistanke om, at det skyldes spændinger, kan vi hjælpe dig med undersøgelse og behandling. Læs mere om vores blide kiropraktiske behandling.

Book din konsultation i dag

Ring til os på 97 18 79 13
eller skriv til os på
info@din-boernekiropraktor.dk

Bor I langt fra Brande?

Vi tilbyder også online konsultationer. 

error: Content is protected !!
Scroll to Top