Pude til skævt/fladt baghoved – god idé eller ej?

Pude til skævt/fladt baghoved

Hvis dit barn er ved at udvikle skævt/fladt baghoved, vil du selvfølgelig som forælder gerne hjælpe din baby. Her er det naturligt at tænke, at en pude kunne være en god løsning, da du dermed kan aflaste baghovedet ved at fordele trykket fra underlaget over et større område, så baghovedet bliver mere rundt.

I blogindlægget her gennemgår jeg, hvorfor det ikke er en god løsning – og hvilken løsning vi anbefaler i stedet.

Generelt om brug af puder til babyer

Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at babyer ikke bør sove med pude, da det kan øge risikoen for vuggedød.

Anbefalingen er, at spædbørn bør sove uden hovedpude, og det eneste, der bør være i sengen, er en dyne, så der ikke er noget, der kan blokere for din babys luftveje under søvnen.

Først fra 18-måneders alderen kan din baby få en pude, hvis det virker, som om hun ønsker det. Det kan du fx se ved, at hun bruger andre ting som pude (måske en bamse).

Læs mere om hovedpuder til børn i dette blogindlæg.

Puder til skæve/flade kranier

Ud over det sikkerhedsmæssige perspektiv er der også en anden grund til, at vi fraråder at bruge puder til babyer med skævt eller fladt baghoved. De gør det nemlig det svært eller umuligt for dit barn at dreje hovedet helt til siderne – og det kan faktisk gøre problemet værre i stedet for at hjælpe på det.

Skæve og flade kranier skyldes ofte spændinger i din babys muskler og led i nakken, som gør, at det er ubehageligt for hende at dreje hovedet til den ene side. Den bedste måde at komme de spændinger til livs på er fri bevægelse af nakken – som en pude netop vil spærre for. På den måde kan en pude være årsag til, at det tager længere tid at få løsnet op for spændingerne – og dermed også længere tid at få udbedret din babys skæve/flade baghoved.

Sovekile frem for puder

Hvis du har brug for et hjælpemiddel til din babys seng for at lejre hende på en måde, der kan udbedre et fladt eller skævt baghoved, kan du bruge en sovekile i stedet. Sovekilen består af to dele: en større, som ligger under kroppen, og en mindre, som ligger foran din babys mave og sikrer, at hun ikke ruller om på maven.

Sovekile ved fladt baghoved

Sovekilen skråner din babys krop en smule til den ene side, så hun kommer til at hvile på siden af hovedet i stedet for på baghovedet. Du kan derfor med fordel bruge en sovekile – eller et oprullet håndklæde – skiftevis på den ene og den anden side, når din baby sover. Dermed ændres hendes sovestilling fra gang til gang, så hun ikke hele tiden presser på det område på baghovedet, der er ved at blive fladt.

Sovekile ved skævt baghoved

Hvis dit barn har fået et skævt baghoved, hvor fladheden er i den ene side, kan du bruge sovekilen på den ene side, så din baby konsekvent sover på modsatte side af den, hun plejer at sove på. Hvis trykket på baghovedet er på modsatte side end normalt, vil skævheden kunne udligne sig.

Samtidig med, at du lejrer din baby ved hjælp af sovekilen, skal du prøve at lokke hende til at dreje hovedet i den ønskede retning. Det gør du bedst ved at placere ting, der interesserer hende, i den side, du vil have hende til at kigge til, fx være lyd- og lyskilder – eller dig som mor.

Husk altid at sikre dig, at din baby ikke kommer helt over på siden at ligge, for så er der risiko for, at hun kan trille om på maven. Du kan evt. bruge endnu et oprullet håndklæde til at lægge foran maven på hende, så det kan stoppe et evt. rul fremad.

Det kan du læse mere om i blogindlægget her

Du kan læse mere om skævt/fladt baghoved i vores øvrige blogindlæg om temaet:

  Hvis din baby har skævt eller fladt baghoved, og du har mistanke om, at det skyldes spændinger, kan vi hjælpe dig med undersøgelse og behandling. Læs mere om vores blide kiropraktiske behandling.

  Book din konsultation i dag

  Ring til os på 97 18 79 13
  eller skriv til os på
  info@din-boernekiropraktor.dk

  Bor I langt fra Brande?

  Vi tilbyder også online konsultationer. 

  error: Content is protected !!
  Scroll to Top