Sådan udvikler din babys hovedform sig

Sådan udvikler din babys hovedform sig

Din baby gennemgår en fantastisk fysisk udvikling de første måneder efter fødslen – det gælder naturligvis også hendes hoved og hovedform. I blogindlægget her dykker jeg ned i, hvordan din babys kranie udvikler sig fra fødslen og de første måneder, og hvordan det hænger sammen med udviklingen af skævt eller fladt baghoved.

Den nyfødtes hovedform

Ved fødslen og i de første levemåneder er dit spædbarns kranie meget blødt. Knoglerne er endnu ikke forbenet, men består af brusk, og kraniepladerne er meget bevægelige. Det er fra naturens side skabt sådan, for at barnet kan komme ud af den smalle fødselskanal: Kraniepladerne kan forskubbe sig i forhold til hinanden, så hovedformen kan tilpasse sig pladsen på vej ud.

Derfor ser hovedformen på din nyfødte baby sandsynligvis lidt anderledes ud det første døgn, hvor hovedet typisk er mere smalt og aflangt. Det er heller ikke usædvanligt, at kraniepladerne ligger lidt hen over hinanden som en synlig forhøjning. Alt det falder som regel på plads af sig selv i løbet af et par døgn: Hovedet bliver mere rundt, og kraniepladerne overlapper ikke længere hinanden.

En anden grund til, at kraniet er så bevægeligt, er, at hovedet vokser meget den første tid – det skal nemlig kunne tilpasse sig hjernen, som vokser meget de første leveår. Ved fødslen er hjernen 40% af den voksne hjerne, mens den allerede ved 3-års-alderen er 80%. Derfor er kraniets plader heller ikke sammenvokset i den første tid, men adskilt af led, som vi kalder ’suturer’, der giver kraniet plasticitet – altså evnen til at ændre form. Det er det, der gør, at kraniet kan tage form efter de kræfter, der indvirker på det.

Derfor kan din babys hoved ændre form

Når hjernen vokser, er der et konstant tryk indefra og ud i alle retninger i din babys kranie. Det betyder, at hvis der ikke er noget, der trykker på hovedet udefra, vil kraniet udvide sig jævnt i alle retninger. Men hvis der kommer et tryk udefra – som fx underlaget, din baby sover på, og som presser på et område af hendes hoved – vil kraniet ikke udvide sig på det punkt, men i stedet udvide sig mere i de retninger, hvor der ikke er tryk udefra.

Derfor afspejler din babys hovedform hendes sovestilling, og hvordan hun ligger i sin vågentid. Hvis vi ser på babyer generelt over hele verden, kan vi se, at i de kulturer, hvor børn sover på siden eller på maven, har de en mere aflang hovedform, end i lande hvor børn sover på ryggen. Herhjemme har vi kunnet se en tydelig ændring i hovedform, efter at man i 1992 ændrede retningslinjerne for, hvordan babyer bør sove. Man fandt nemlig ud af, at risikoen for vuggedød bliver markant mindsket, hvis spædbørn sover på ryggen i stedet for på maven. Siden da har vi set en generel ændring i hovedformen på danske babyer, som nu har et relativt fladere baghoved.

Samtidig har vi også set en stigning i spædbørn, som udvikler decideret skævt eller fladt baghoved. Det skyldes, at mange nyfødte babyer har en favoritside, som de foretrækker at sove på. En typisk årsag til det er, at de orienterer sig mod noget interessant (lyde, lys, dufte eller dig som mor), at de har spændinger, som gør det svært for dem at dreje hovedet den anden vej, eller simpelthen at de bare foretrækker at ligge sådan. Det er derfor en god idé at være opmærksom på, om din baby drejer hovedet nogenlunde lige meget til begge sider, og at hun ikke kun ligger med næsen direkte opad, når hun sover. For hvis hun ligger meget i samme stilling, kommer der også meget tryk på kraniet på ét område – og så former kraniet – og din babys hovedform – sig efter det tryk og bliver fladt eller skævt. Du kan finde gode råd til, hvordan du forebygger skævt og fladt baghoved i blogindlægget her

Din babys sovestilling er måske ikke lige det, du har allermest fokus på i starten, når du står med en nyfødt, og ofte er det flade område bare lige pludselig opstået – det kan nemlig udvikle sig meget hurtigt. Den gode nyhed er, at det er muligt at rette op på det igen – det kan du læse mere om her.

Du kan læse mere om skævt/fladt baghoved i vores øvrige blogindlæg om temaet:

    Hvis din baby har skævt eller fladt baghoved, og du har mistanke om, at det skyldes spændinger, kan vi hjælpe dig med undersøgelse og behandling. Læs mere om vores blide kiropraktiske behandling.

    Book din konsultation i dag

    Ring til os på 97 18 79 13
    eller skriv til os på
    info@din-boernekiropraktor.dk

    Bor I langt fra Brande?

    Vi tilbyder også online konsultationer. 

    error: Content is protected !!
    Scroll to Top