Lider din baby af refluks?
– Så kan babykiropraktoren måske hjælpe
Oplever du, at din baby:
- har opkastninger, gylp eller synkelyde?
- virker irritabel og forpint?
- trækker sig væk og skyder ryggen bagover (som en flitsbue)?
- græder under eller efter måltiderne?
- nægter at spise eller trøstespiser?
- har mange opvågninger, ofte i skrig/gråd?
- Ikke bryder sig om at ligge fladt ned?
- har tilbagevendende hikke og/eller savler meget?
- raller i vejrtrækning eller har hæshed?
Så kan det være, at dit barn har reflukssyge.
Vær opmærksom på, at nogle af symptomerne fra listen ovenfor også kan skyldes andre forhold, men især to er særligt tydelige tegn på reflukssyge:
- Det er relateret til at spise (Babyen tager typisk imod flasken eller brystet, men efter kort tid begynder barnet at ligge uroligt, kaste sig tilbage og komme af og på brystet. Det kan også være, at symptomerne irritabilitet og gråd kommer i perioden, efter at de har spist).
- Det er relateret til at ligge ned (Når barnet ligger fladt, er der tilbageløb, som kan gøre ondt. Babyen foretrækker derfor at være oprejst på arm og helst i konstant bevægelse).
Hvad er reflukssyge?
Det er normalt, at børn gylper. Det er en måde at skille sig af med overskudsmælk. Men når barnet viser tegn på smerter og gener, kalder man det for reflukssyge (GØRD). Det kan være klassisk refluks, hvor barnet gylper eller kaster op, eller Silent refluks, hvor opstødene kommer op i spiserøret men ikke ud af munden.
Man føler sig magtesløs som forældre, når man har et barn, som ikke trives, og helt slemt er det, når barnet virker sultent, men afviser at spise efter et par slurke. Nogle oplever også, at deres barn trøstespiser på grund af refluks og derfor tager godt på – med det resultat, at lægen ikke ser det som noget alvorligt problem. Men det påvirker ofte barnets trivsel, og det slider på familien med manglende søvn og bekymringer.
Skal vi også hjælpe dig og din baby?
Ring til os på 97 18 79 13
eller skriv til os på
info@din-boernekiropraktor.dk
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har mistanke om, at min baby har refluks?
Det allerførste, du skal gøre, hvis du har mistanke om, at din baby har refluks, er at kontakte din læge. Ved en konsultation kan lægen stille diagnosen refluks og rådgive dig om mulige behandlinger.
Refluks kan skyldes mange forskellige årsager, og vores erfaring efter at have mødt tusindvis af babyer i klinikken er, at nogle babyer med reflukssymptomer får det bedre efter blid kiropraktiske behandling. Man ved ikke helt, hvad det skyldes – måske græder disse babyer i virkeligheden ikke på grund af refluksen, men fordi de har smerter eller ubehag i kroppen på grund af spændinger, som behandlingen løsner. Noget tyder dog på, at behandlingen i nogle tilfælde også kan påvirke refluksen, for ofte hører vi fra forældrene, at babyerne også gylper mindre efter deres behandling.
På siden her fortæller vi om, hvordan behandlingen forløber, hvis din refluksbaby har spændinger i kroppen.
Hvordan ved jeg, om kiropraktisk behandling kan hjælpe min baby med refluks?
Det ved vi ikke altid på forhånd, men der er en række faktorer, som øger sandsynligheden for, at refluksen skyldes fysiske spændinger:
- Din baby havde en hård fødsel, blev taget ved akut kejsersnit eller sugekop.
- Din baby havde en langtrukken eller meget hurtig fødsel.
- Dit barn har skævheder i kroppen; fx at barnet trækker skævt med kroppen (banan) eller med nakken.
- Din baby har en favoritside eller undgår at dreje hovedet den ene vej.
- Dit barn bryder sig ikke om at ligge på maven, eller løfter sig meget højt.
- Dit barn bryder sig ikke om tøjskifte.
Hvordan kan spændinger give refluks?
Teorien bag den gode effekt af kiropraktik på babyer med refluks er, at behandlingen fjerner spændinger, så mellemgulvets lukkemuskel fungerer bedre, og tilbageløbet mindskes. En anden teori er, at spændingerne kan påvirke fordøjelsesnerven, vagusnerven, så den ikke fungerer optimalt, så når spændingerne fjernes, fungerer fordøjelsen bedre, og refluksen vil aftage.
Sådan foregår et typisk behandlingsforløb
for
en baby med refluks
Vores behandling af babyer er så blid og nænsom, at babyer ofte sover igennem behandlingen. Vores erfaring er, at de små og præcise justeringer giver store forbedringer.
Alle behandlinger indledes med en grundig undersøgelse hos babykiropraktoren. Her afklares det, om din baby har spændinger eller skævheder, der kan være årsag til refluksen, og vi vælger den behandling, der vil være optimal til lige netop din baby.
Efter 1. behandling
– sover dit barn tungt og godt og har typisk nogle gode timer om aftenen. Den gode effekt varer 1-3 dage, hvor barnet måske virker træt, men er glad og sover godt. Derefter kommer symptomerne ofte tilbage, og barnet er som før behandlingen.
Efter 2. behandling
– typisk 3-7 dage efter 2. behandling, har dit barn det igen bedre: gråden er aftaget, og barnet kan bevæge sig bedre. Virkningen af behandlingen holder denne gang længere end efter 1. behandling, typisk 4-6 dage.
Efter 3. behandling
– typisk en uge efter 3. behandling, er bedringen mærkbar, og i de fleste tilfælde permanent. Hvis dit barn fortsat ikke bevæger sig optimalt, er det nu vigtigt at støtte op med gode øvelser og håndteringer, så spændingerne ikke kommer tilbage. Her kan vi nogle gange få gavn af vores børnefysioterapeut, som kan hjælpe jer med at indøve teknikkerne.
Læs mere om, hvordan kiropraktisk undersøgelse og behandling af babyer foregår.
Vi forventer en positiv virkning efter 1-2 behandlinger. Hvis det ikke har effekt, er spændinger ikke årsagen. I det tilfælde bør du kontakte din egen læge, som kan hjælpe med at finde frem til andre mulige årsager, fx fødevarereaktioner.
Har du brug for hjælp til din baby med refluks?
Ring på 97 18 79 13 eller skriv til os på info@din-boernekiropraktor.dk
Specialister i kiropraktisk behandling af babyer med refluks
Hos Din Børnekiropraktor er vi specialister i at hjælpe babyer, børn og forældre til en bedre hverdag. Vi har derfor stor erfaring med behandling af de allermindste, og vi bruger målrettede behandlingsteknikker, som vores erfaring viser, er særligt virksomme overfor refluks, når refluksen skyldes spændinger i din babys krop.
Hvis det viser sig, at dit barn ikke har spændinger i kroppen, eller at vores behandlingstilbud ingen effekt har, vil vi henvise dig til jeres egen læge med en beskrivelse af vores vurdering af din baby.
Kiropraktorens råd, hvis din baby lider af refluks
Du kan få meget mere viden om refluks, silent refluks og reflukssyge kan du læse mere på vores blog:
Du kan også finde mere viden i bogen ”Refluks – hjælp til din baby”, hvor indehaver af Din Børnekiropraktor, Charlotte Guiliani, er gæsteforfatter.
Gode råd fra babykiropraktoren:
- Hæv hovedgærdet en smule men uden at din baby glider ned.
- Hold din baby i skrånende stilling, når hun er hos dig - særligt efter måltider.
- Sørg for, at din baby får mavetid - det styrker lukkemusklen, så risikoen for refluks mindskes. Lægger du din baby på maven lige efter måltider, så husk at lægge hende skrånende.
- Lad dit barn spise hyppigere men mindre måltider. Hvis du ammer, sørger du for at tømme brystet helt, inden du skifter, for at sikre dig, at barnet får den fede mælk, som fylder mindre. (Bør kun gøres i samråd med din sundhedsplejerske).
- Fortyk erstatning og vand vha. johannesbrødskernemel eller nutrilis-pulver. (Bør kun gøres i samråd med din sundhedsplejerske).
- Sørg for at bøvse barnet godt af under og efter måltidet.
Book din konsultation i dag
Ring til os på 97 18 79 13
eller skriv til os på
info@din-boernekiropraktor.dk
Bor I langt fra Brande?
Vi tilbyder også onlinekonsultation ved vores børnefysioterapeut
Har du brug for hjælp til din baby/dit barn men bor langt fra Brande, tilbyder vi onlinekonsultation for nogle konsultationstyper.