Mange forældre oplever, at deres babyer gylper nu og da. Det skyldes refluks, hvor indhold fra mavesækken flyder tilbage i spiserøret og ud af munden. Refluks opstår, fordi trykket i mavesækken bliver større end kraften i lukkemusklen mellem mavesæk og spiserør, fx når mavesækken er overfyldt af mælk eller luft.
Når refluksen kommer ud af munden som gylp, er det helt tydeligt at se, hvad der foregår. Og langt de fleste babyer har ingen problemer med det. (At du så som mor har en gentagen opgave med at tørre gylp op – det er en helt anden side af sagen).
Hos nogle babyer med refluks sker det ind imellem, at gylpen ikke kommer hele vejen ud af munden men kun op i spiserøret og svælget. Det kalder vi silent refluks eller stille refluks – og det kan være svært at genkende, fordi der ikke er tydelige tegn på, at det foregår. Men hvis du ved, hvad du skal kigge efter, er der en række tegn, som viser, at din baby kan have silent refluks.
Ved både refluks og silent refluks kan det ske, at gylpen begynder at irritere slimhinden i spiserøret. Det kan ske, hvis gylpen er blevet mere syrlig (dvs. har været et stykke tid i mavesækken, så den indeholder mavesyre) og derfor giver en brændende fornemmelse i halsen (ligesom du selv kender det fra sure opstød). Ofte er der kun tale om forbigående gener, men for nogle babyer tiltager det, indtil det på et tidspunkt begynder at gå ud over deres trivsel. Så har de det, vi kalder reflukssyge/GØRD/GERD.
I blogindlægget her dykker jeg ned i de klassiske symptomer på reflukssyge og silent refluks.
OBS: Har du mistanke om, at din baby har reflukssyge, bør du altid kontakte din læge, som kan stille diagnosen.
Læs meget mere om silent refluks her
Når refluks bliver et problem for din baby
Ved både refluks og silent refluks kan du være uheldig, at din baby begynder at mistrives, fordi refluksen bliver så slem, at den giver hende smerter eller ubehag. Det skyldes, at slimhinden i din babys spiserør bliver irriteret af den mavesyre, der er i gylpen, så din baby oplever det, vi som voksne vil kalde halsbrand – altså en brændende smerte i mave-/brystregionen, som forværres, hver gang der kommer nyt gylp/mavesyre op i spiserøret. Når det bliver så slemt, at det påvirker din babys trivsel, kalder vi det GØRD/reflukssyge.
Vi ved naturligvis ikke, hvordan babyer oplever smerten – for de kan i sagens natur ikke sætte ord på – og alle babyer er forskellige og viser smerter og ubehag på forskellige måder. Derudover kan en række symptomer være tegn på flere andre tilstande end refluks. Men der er alligevel nogle helt klassiske symptomer på, at din babys smerter hænger sammen med refluks.
Symptomerne gælder, uanset om din baby har refluks eller silent refluks.
Klassiske symptomer på reflukssyge
Kropslig uro
Hvis din baby er generet af smerter fra refluks eller silent refluks, vil hun som regel være urolig. Du vil opleve, at hun spjætter med arme og ben og har svært ved at finde ro. Ofte vil hun hele tiden holdes i bevægelse, og vi hører ofte fra forældre til refluksbabyer, at de hele tiden går rundt med barnet på armen, sidder og hopper på en bold eller skal holde barnevognen i gang.
Uroen kan også skyldes smerter andre steder i kroppen, men hvis uroen skyldes refluks eller silent refluks, er den til stede hele døgnet rundt og ikke på bestemte tidspunkter, som det er tilfældet med kolik.
Baby græder meget eller er tvær og indelukket
Når refluks eller silent refluks giver din baby halsbrand, vil hun ofte græde på grund af smerterne. Nogle babyer græder rigtigt meget og virker utrøstelige, mens andre mere virker utilfredse og tvære. Måske oplever du, at din baby ikke har lyst eller overskud til noget som helst og nærmest trækker sig fra kontakt med dig. Du kan også opleve, at hun er svær at få øjenkontakt med, og at intet virker til at være interessant eller godt nok for hende. Det skyldes alt sammen, at hun har ubehag på grund af refluksen, og når først der er kommet styr på refluksen med den rigtige behandling, vil du opleve at få en helt anden baby med mod på livet.
Ligesom det er tilfældet, hvis din baby er urolig, kan gråden også skyldes smerter andre steder i kroppen, men når de skyldes refluks eller silent refluks, vil du kunne se en tydelig sammenhæng meed de øvrige symptomer, som er beskrevet her.
Baby sover uroligt
Hvis din baby har ubehag på grund af refluks eller silent refluks, vil du ofte opleve, at hun ikke vil ligge fladt ned, især ikke på ryggen. Det kan derfor både give problemer i forhold til at få din baby til at sove – da hun jo som bekendt skal sove på ryggen for at forebygge vuggedød – men også føre til, at hun sover i korte brudstykker og måske vågner op i gråd eller skrig.
Begge dele skyldes, at det flydende maveindhold lettere kan løbe tilbage i spiserøret, når din baby ligger fladt ned, så hun får flere eller voldsommere sure opstød og derfor smerter.
Urolig søvn kan dog også skyldes en række andre årsager – det kan du læse mere om i blogindlægget her.
Baby vil ikke ligge fladt ned
Ligesom refluks eller silent refluks kan give problemer, når din baby skal ligge ned for at sove, kan det også betyde, at hun generelt ikke vil ligge fladt ned. Du vil måske opleve, at hun protesterer og græder, når du lægger hende ned, og at hun foretrækker at blive holdt, så hovedet er højere end kroppen. Når du går med hende på armen, vil hun helst holdes oppe og protesterer sandsynligvis, hvis du vil lægge hende ned på armen.
Det skyldes, at når din babys hoved er højere oppe end maven, bliver det sværere for maveindholdet at løbe tilbage i spiserøret, så hun simpelthen har færre gener, når hun er i en mere oprejst stilling.
Det går som regel bedre, hvis du vil lægge din baby ned på maven, for her spændes lukkemusklen helt naturligt op, fordi din baby får gang i sine core-muskler. Det betyder, at der bliver en stærkere barriere mellem mavesæk og spiserør, så indholdet ikke så nemt løber tilbage og giver smerter og ubehag. Derfor oplever vi jævntligt, at refluksbabyer ofte triller tidligt fra ryg til mave (typisk sker det først ved 6-måneders alderen), fordi de finder ud af, at det er mere behageligt for dem.
Baby græder ved amningen
Da refluks og silent refluks skyldes, at der er overskud af mælk eller luft i mavesækken, og der derfor sker tilbageløb i spiserøret, ses det ofte, at refluksbabyer begynder at græde ved amning, eller når de får flaske. I nogle tilfælde kan du endda opleve, at selv om din baby virker sulten, stopper hun med at spise efter et par slurke.
Begge dele skyldes, at din babys ubehag og smerter forstærkes, når der kommer mad i mavesækken. I slemme tilfælde kan refluksen faktisk føre til, at din baby bliver så frustreret og urolig under spisning, at hun helt eller næsten holder op med at spise.
Hvad gør jeg, hvis jeg har mistanke om, at min baby har reflukssyge?
Hvis du står med en baby, som er urolig og har skrigeture, særligt i forbindelse med, at hun spiser, og som samtidig ikke vil ligge ned (hverken i vågen tilstand, eller når hun skal sove) er der med stor sandsynlighed tale om reflukssyge.
I det tilfælde bør du starte med at kontakte din egen læge for hjælp. Hvis det viser sig, at din baby har reflukssyge eller silent refluks, og din baby samtidig viser tegn på spændinger i kroppen, kan vi hjælpe dig med at undersøge, om spændingerne kan være en af årsagerne til din babys refluks. Hvis det er tilfældet, kan vi hjælpe med blid kiropraktisk behandling.
Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe din baby med refluks eller silent refluks
Klassiske symptomer på silent refluks
Det er selvfølgelig særligt tydeligt, at din baby har reflukssyge, hvis hun har symptomerne beskrevet ovenfor, og du kan se, at de ofte bliver udløst i det øjeblik, hun gylper. Sagen bliver mere kompliceret, hvis din baby har silent refluks, for så kan man ikke se, at uroen og gråden udløses af refluks. Og i nogle tilfælde er symptomerne så vage og usynlige, at det er svært i det hele taget at se, at din baby fejler noget specifikt.
Netop derfor får mange babyer, som har reflukssyge på grund af silent refluks, diagnosen kolik – og i værste fald kan du opleve at få at vide, at din baby blot er sensitiv og pylret, eller at du overreagerer og ikke forstår, at ’babyer nogle gange græder’. Begge dele er enormt frustrerende og sårende, når man står med en ulykkelig og utrøstelig baby og har en helt klar fornemmelse af, at der er noget galt. Det kan du læse mere om i blogindlægget her
Herunder gennemgår jeg de små tegn som, hvis du er opmærksom på dem, kan vise, at din baby har silent refluks.
Baby hikker
Hikke er en refleks, som opstår, når mellemgulvet – den store muskel, som deler brystkassen fra bughulen – går i en (mild) krampe. Den sættes i gang, når små følelegemer i din babys spiserør eller mavesæk bliver irriteret, og fordi stemmebåndene samtidig lukkes til, opstår hikke-lyden.
Hikken kan derfor skabes, når indhold fra mavesækken løber tilbage i spiserøret og irriterer de små følelegemer, eller når mavesækken er fyldt af mælk eller luft (eller begge dele). Hos babyer kan hikke endda fungere som hjælp til at tømme mavesækken for overskudsmælk eller luft, på samme måde som en bøvs eller gylp kan gøre. Hikke kan derfor være et tegn på, at din baby gylper – og dermed at der sker silent refluks – uden at der kommer gylp ud af munden på hende.
Læs mere om, hvorfor babyer hikker
Baby smasker og synker
Hvis gylpen når op i munden på din baby, men ikke så langt, at det løber helt ud, kan du opleve, at hun laver smaskelyde eller synkebevægelser, fordi hun kan mærke, at hun har noget i munden. Det vil som regel kunne ses, når du lægger hende fladt ned, da indholdet fra mavesækken så lettere kan løbe tilbage i spiserøret.
Baby hoster og har stoppet næse
Typisk vil hoste, rallende vejrtrækning og stoppet næse hos babyer være forbundet med forkølelse, men hvis du oplever, at din baby hoster eller raller, og at hendes næse er tilstoppet, uden at hun i øvrigt har tegn på forkølelse, kan det være et tegn på silent refluks.
Det skyldes, at gylp fra mavesækken kommer op i næsesvælget og nogle gange ned i luftvejene. Hvis gylpen kommer ned i luftvejene, vil det kunne få din baby til at hoste. Vi ser dog oftere, at gylpen blot irriterer slimhinden i luftvejene, så din baby laver en hivende lyd, når hun trækker vejret. Når slimhinden bliver irriteret, kan den desuden danne slim, som kan føre til en decideret rallende lyd, så du får fornemmelsen af, at der sidder noget på din babys luftveje.
På samme måde som gylpen kan irritere slimhinden i luftvejene, kan det også irritere slimhinden i næsesvælget, hvis det når derop. Her vil der også dannes slim, og du kan derfor opleve, at din baby får tilstoppet næse. I sjældne tilfælde kan slimen i næsen blokere for det lille rør til inderøret, så din baby derudover får væske på ørerne.
Hvis du derfor oplever, at din baby hoster, raller eller har stoppet næse, og hun i øvrigt ikke har forkølelsessymptomer, kan det være tegn på, at hun gylper maveindhold op, som ikke når helt ud af munden – altså at hun har silent refluks.
Læs mere om, hvad der kan få din baby til at hoste og få stoppet næse
Baby trækker sig væk og skyder ryggen bagover (som en flitsbue)
Da refluks og silent refluks kan give ubehag i spiserøret, når der sker tilbageløb af maveindhold, kan du opleve, at din baby trækker sig væk og skyder ryggen bagover, for eksempel når du ammer. I nogle tilfælde vil din baby også begynde at græde og blive urolig. Det kan skyldes den akutte smerte, når din baby får et surt opstød eller gylper.
Ligesom det er tilfældet, hvis din baby er urolig, kan gråden også skyldes smerter og spændinger andre steder i kroppen, men når de skyldes refluks eller silent refluks, vil du kunne se en tydelig sammenhæng med de øvrige symptomer, som er beskrevet her.
Du kan læse meget mere om refluks og silent refluks i vores øvrige blogindlæg om temaet:
Hvis din baby har reflukssyge, eller du har mistanke om, at hun måske har silent refluks, som generer hende, og at årsagen kan være spændinger i kroppen, kan vi hjælpe dig med undersøgelse og behandling. Læs mere om behandling af reflukssyge her.