Sover din baby uroligt?

Baby sover uroligt

Noget af det mest opslidende ved at være nybagt forælder er, hvis din baby sover uroligt. Ud over, at du selv bliver udkørt, fordi din søvn bliver afbrudt igen og igen, er det også en frustrerende følelse, hvis man som forælder ikke lykkes med at få sin baby til at sove roligt og trygt.

Måske oplever du, at din baby har mange opvågninger, hvor hun skal trøstes i kortere eller længere tid, eller at hun har svært ved at falde i søvn igen, hvis ikke hun er i bevægelse, enten ved at ligge på din arm, mens du går rundt, eller ved at ligge i en vugge eller barnevogn, som skal holdes i bevægelse. Det kan også være, du oplever, at din baby nemt falder i søvn på din arm, men at hun vågner, så snart du lægger hende ned i hendes vugge eller barnevogn.

Der kan være mange årsager til, at din baby sover uroligt. I blogindlægget her dykker jeg ned i en række mulige fysiske tilstande, som kan forstyrre din babys søvn.

Hvis din baby vågner grædende

Hvis din baby vågner op i skrig fra dyb søvn på tidspunkter, hvor hun ikke er udhvilet og derfor burde være træt, er det som regel tegn på et ubehag eller en smerte et sted i kroppen. Det kan naturligvis skyldes sult eller ubehag fra en våd ble – begge dele ting, som er nemme for dig at løse – men det kan også være tegn på smerter et sted i kroppen. (Du kender nok også selv, hvor svært det kan være at få en god nats søvn, hvis du fx har ondt i maven, ørepine eller hold i nakken).

Hvis du oplever, at din baby vågner på denne måde, skal du især være opmærksom på to mulige årsager:

Har din baby spændinger i kroppen? Ligesom voksne kan babyer også have spændinger i kroppen – ofte efter en hård fødsel. Typisk vil det vise sig ved, at din baby viser ubehag, når du løfter eller holder hende i bestemte stillinger, flytter hende fra en arm til en anden eller gør bestemte bevægelser (fx når hun skal have tøj på og af eller ved bleskift). Det kan også være, du observerer, at hun har en favoritside, så hun undgår at kigge den ene vej – måske har hun endda udviklet fladt baghoved af kun at ligge på én bestemt måde, når hun sover.

Hvis du har mistanke om, at din baby har spændinger i kroppen, kan vi hjælpe dig via undersøgelse og blid kiropraktisk behandling. Det kan du læse mere om her.

Har din baby luft/ondt i maven?

Hvis din baby har generende luft i maven eller decideret ondt i maven, kan det også forstyrre hendes søvn. Mange nyfødte babyer og spædbørn vækkes af luft i maven, og det er ret almindeligt, at de møffer, grynter og presser en del under søvnen, når der er bevægelse og luft i tarmene. Det er ikke altid, at din baby selv vågner af sin uro, men du vil sandsynligvis som forælder blive vækket af hendes bevægelser og lyde.

Hvis din babys ubehag kommer fra tarmene, kan du genkende det ved, at der ikke er tale om en pludselig opvågning, men noget, der bygger sig op. Din baby begynder at grynte lidt, prutter så og falder så lidt hen igen. Det kan gentage sig og gradvist forstærkes, indtil din baby vågner helt op (måske fordi lydene også kan være de første tegn på sult), eller også aftager det gradvist, til din baby igen sover tungt. Du kan også opleve, at din baby vågner, fordi hun har ondt i maven. 

Har din baby refluks/silent refluks?

En meget typisk grund til, at babyer vågner op grædende, er refluks, hvor indhold fra mavesækken flyder tilbage i spiserøret. Ofte viser refluks sig ved, at din baby gylper, men nogle gange når maveindholdet ikke helt ud af munden, men giver i stedet din baby ubehagelige sure opstød – så er der tale om det, vi kalder silent refluks. Refluks skyldes, at lukkemusklen mellem mavesækken og spiserøret ikke fungere helt effektivt den første tid. Derfor kan mælk og mavesyre flyde tilbage i spiserøret, og det sker særligt nemt, når din baby ligger fladt ned.

Hvis du har mistanke om, at din baby har silent refluks, kan du holde øje med, om hun udviser nogle af disse tegn:

  • Din baby er generelt ked af at ligge ned.
  • Din baby laver en pludselig hiven-efter-vejret-lyd, lige før hun vågner op.
  • Din baby laver synke- eller smaskelyde.
  • Din baby har stoppet næse, rallende vejrtrækning og måske hoste, uden at være forkølet

OBS: Hvis du har mistanke om, at din baby har refluks eller silent refluks, bør du altid kontakte din læge, som kan stille diagnosen. 

Læs mere om symptomerne på silent refluks

Har din baby andre smerter?

Når der er tale om lidt ældre børn, kan den urolige søvn komme fra andre typer smerter, fx ørepine eller smerter fra tandfrembrud.

Hvis din baby har svært ved at falde i søvn

Ud over at din baby måske sover uroligt med mange opvågninger, kan du også opleve, at din baby har svært ved at falde i søvn. Måske føles det, som om din baby har svært ved at overgive sig til søvnen, og mange spædbørn kan kun falde i søvn på armen, eller når de er i bevægelse.

Det kan selvfølgelig skyldes, at din baby ikke er tilstrækkeligt træt, eller omvendt, at din baby er blevet overtræt, fordi der er sket for meget lige op til sengetid.

Men hvis din baby har svært ved at falde i søvn og måske endda protesterer mod at blive lagt fladt ned i sin vugge eller barnevogn, kan der også være tale om forskellige former for fysisk ubehag, som forstyrrer din babys søvn.

Spændinger i kroppen

Ligesom spændinger i kroppen kan være årsag til urolig søvn, kan de også spænde ben for, at din baby kan falde i søvn. På klinikken oplever vi dagligt, at babyer og børn har nemmere ved at overgive sig til søvnen, når de har fået en behandling. Det kan måske sammenlignes med, når vi som voksne har svært ved at falde i søvn, hvis vi har hold i nakken eller ondt i lænden – og sover meget bedre, når der bliver løsnet op for spændingerne.

Refluks/silent refluks

Hvis din baby har svært ved at finde ro til at sove, især hvis hun protesterer imod at blive lagt fladt ned i sin vugge eller barnevogn, kan det være en god idé at kontakte din læge for at få hende undersøgt for, om hun har refluks eller silent refluks. Når din baby ligger fladt ned, er det nemlig nemmere for indhold fra mavesækken at flyde tilbage i spiserøret, så hun får sure opstød eller halsbrand.

Læs mere om refluks

Læs mere om silent refluks

Kolik 

Hvis du har fået at vide (eller har mistanke om), at din babys uro skyldes kolik, kan du snart finde masser af nyttig viden og gode råd til at finde frem til årsagen på vores side kolik-baby.dk, som lanceres inden for kort tid.

Book din konsultation i dag

Ring til os på 97 18 79 13
eller skriv til os på
info@din-boernekiropraktor.dk

Bor I langt fra Brande?

Vi tilbyder også online konsultationer. 

error: Content is protected !!
Scroll to Top