Både børn og voksne kan få refluks, hvor indhold fra mavesækken løber tilbage til spiserøret. Typisk ser vi det som gylpen hos babyer, og det er helt normalt. Du kan nogle gange opleve, at din babys gylp ikke altid kommer helt ud af munden – så har din baby det, der kaldes silent (eller stille) refluks. Det kan ofte være svært at genkende, fordi der netop ikke er synlige tegn på gylpen, men der er en række symptomer, som kan hjælpe dig med at afklare, om din baby har silent refluks.
Gylpen har en vigtig funktion i form af at afhjælpe, at der er for meget mælk eller luft i mavesækken, men for nogle babyer bliver refluksen et problem. Det er de tilfælde, hvor refluksen begynder at irritere slimhinden i spiserøret, så din baby oplever ubehag eller smerter – det, vi kalder reflukssyge. For nogle babyers vedkommende er der blot tale om milde gener, men for andre kan det blive et stort problem – også selvom det skyldes silent refluks. Ofte bliver silent refluks nemlig overset som en mulig årsag til din babys smerter og ubehag, netop fordi din baby ikke gylper synligt – og derfor kan det være svært at få den hjælp og behandling, din baby har brug for.
I blogindlægget her dykker jeg ned i silent refluks, hvordan du kan genkende det, og hvad du kan gøre, hvis din baby har ubehag (reflukssyge) på grund af silent refluks.
Symptomer på silent refluks
Det første spørgsmål, som sikkert har meldt sig hos dig, er ”hvordan kan jeg se, om min baby har silent refluks, når der ikke kommer gylp ud af munden?” – og heldigvis er der en række tegn, som kan pege dig i den rigtige retning. Alt efter, hvor langt op i spiserøret, gylpen når, vil din baby nemlig udvise specifikke symptomer:
-
- Hvis gylpen når op omkring luftrøret, kan noget af det løbe ned i luftrøret, så din baby begynder at hoste eller får en rallende lyd, når hun trækker vejret. Nogle babyer vil også hive lidt efter vejret. Hvis du derfor oplever, at din baby har lidt rallende vejrtrækning eller på anden måde synes at have noget, der forstyrrer hendes vejrtrækning, kan det være tegn på silent refluks.
-
- Hvis gylpen når op i mundhulen, vil din baby ofte synke eller lave smaskelyde. Det kan være nemt at overse, især hvis det sker, mens din baby sover, så hun blot sover igennem det. Ofte vil synkebevægelserne og smaskelydende udløses nemmere, når din baby ligger fladt ned, fordi indholdet fra mavesækken så lettere kan løbe tilbage i spiserøret. Hvis du derfor oplever, at din baby synker og smasker, når du lægger hende fladt ned, kan det være tegn på silent refluks.
-
- Hvis gylpen når op i næsesvælget, kan det irritere slimhinden, så din babys næse vil blive tilstoppet. I værste fald kan de hævede slimhinder føre til problemer i mellemøret, så din baby får væske på øret. Hvis du derfor oplever, at din baby har stoppet næse og væske på øret, uden at hun i øvrigt er forkølet, kan det være tegn på refluks.
Læs mere om symptomerne på silent refluks i blogindlægget her
Hvorfor får min baby silent refluks?
Silent refluks skyldes, ligesom refluks/gylp, at indholdet i mavesækken er for stort i forhold til mavesækkens størrelse. Din baby gylper derfor for at komme af med overskydende mælk eller luft i maven. Når trykket i mavesækken er større end styrken i den lukkemuskel, som sidder mellem mavesækken og spiserøret, flyder noget af maveindholdet tilbage i spiserøret.
Silent refluks er nøjagtigt det samme – her kommer gylpen blot ikke hele vejen ud af munden, så det er usynligt, at det sker.
Når silent refluks gør ondt
Ligesom du nok selv kender det fra sure opstød, som kan give halsbrand, kan silent refluks også genere slimhinderne i din babys spiserør, så hun oplever ubehag og smerter. Hvis det bliver så slemt, at din baby ikke kan finde ro eller ikke tager på i vægt, fordi hun mister lysten til at spise, har hun det, vi kalder reflukssyge eller GØRD (Gastroøsofageal Reflukssygdom).
Ved synlig refluks, hvor gylpen kommer ud af munden, er det ofte let at se sammenhængen mellem refluksen og din babys ubehag. Men hvis din baby har reflukssyge på grund af silent refluks, kan det være svært at afklare, om det er lige netop det, der foregår. Vi oplever faktisk ofte, at babyer med reflukssyge på grund af silent refluks går ”under radaren” hos sundhedspersonalet, fordi din baby jo ikke er i stand til at fortælle, hvor det ubehag, hun oplever, stammer fra. En række symptomer kan nemlig være tegn på flere forskellige tilstande, og det kan være svært for både læger og dig som forælder at vurdere, hvad der egentlig er årsagen til din babys uro. Hun får måske skrigeture, fordi hun har smerter i spiserøret, eller hun vågner brat op og skriger, fordi hun har fået et surt opstød – men det ses blot som uro og skrigeture uden nogen tydelig årsag.
Mange forældre oplever derfor at få at vide, at der ikke er noget galt med deres barn, og at gråden og uroen blot er helt normalt for babyer. I nogle tilfælde ender babyer med reflukssyge på grund af silent refluks derfor med at få diagnosen ”kolik” – som jo blot beskriver, at din baby har vedvarende ubehag og skrigeture, uden at der ligger noget alvorligt bag. Og i andre tilfælde oplever forældrene at få at vide, at deres baby blot er særligt sensitivt (altså tager lang tid om at bearbejde indtryk og derfor pylrer og trækker sig fra omgivelserne) – eller endnu værre at de som forældre overfortolker deres barns adfærd og mangler forståelse for, at ’babyer jo græder indimellem’.
Alle disse scenarier er forfærdelige at stå i, fordi du som forælder jo har en helt klar fornemmelse af, at der er noget galt – og dermed også et brændende ønske om at hjælpe din baby. Hvis du står i den situation, er det helt klart en god idé at forsøge at få afklaret i samspil med din læge, om din baby kan lide af reflukssyge på grund af silent refluks – for så er der en række tiltag, som måske kan hjælpe din baby.
Læs mere om din svære situation som forælder til en baby med silent refluks i blogindlægget her
Behandling af silent refluks
Hvis din baby ingen gener har af sin silent refluks, behøver du ikke at bekymre dig om at behandle det – det er helt almindeligt og ufarligt og har som nævnt en vigtig funktion i kraft af at komme af med for meget luft eller mælk fra mavesækken.
Men hvis din baby begynder at have gener, fx hvis hun ikke tager på, fordi hun får ubehag ved at spise, eller hun virker til at have smerter i spiserøret, er der en række tiltag, du selv kan udføre hjemme for at hjælpe hende:
-
- Hæv sengegærdet en smule, så hun ikke ligger helt fladt ned, når hun sover.
-
- Vent et stykke tid, efter din baby har spist, før du lægger hende ned.
-
- Sørg for at støtte din baby godt, når du sidder med hende eller bærer hende.
-
- I samråd med din sundhedsplejerske kan du prøve at give din baby mindre men hyppigere måltider, så mavesækken ikke bliver overfyldt, når hun spiser.
- Hvis din baby får flaske, kan du, ligeledes i samråd med din sundhedsplejerske, prøve at gøre modermælkserstatningen tykkere ved at blande johannesbrødkernemel i.
Selve diagnosen refluks stilles af en børnelæge. Det er det, man kalder en ‘klinisk diagnose’, dvs. der er ikke nogen test eller undersøgelse, der kan påvise tilstanden, men den stilles på baggrund af de symptomer, din baby har.
Børnelægen vil i første omgang anbefale en kostændring i form af en 2-3 ugers testperiode, hvor du undgår komælk i din babys kost. I praksis betyder det, at:
- Hvis du ammer, kan du forsøge undgå komælk i din egen kost. Mange refluks-babyer får det nemlig bedre på en komælkefri diæt – måske fordi komælksproteinerne er svære for dem at fordøje, og de derfor får meget luft i maven, som giver dem refluks.
- Hvis din baby får flaske, vil børnelægen anbefale, at du skifter til en type modermælkserstatning, hvor komælksproteinerne er spaltet, så de er lettere for dit barn at fordøje.
Medicinsk behandling af refluks
Hvis din baby er meget plaget af reflukssyge, kan det være nødvendigt med medicinsk behandling, så hendes gener formindskes. Med den medicinske behandling hæves pH-værdien i mavesækken, så den bliver mindre sur. Det formindsker ikke mængden eller hyppigheden af din babys gylpen, men fordi gylpen er mindre sur, generer den ikke slimhinden i nær så høj grad.
Medicinsk behandling bør dog være absolut sidste udvej, for der er både kortsigtede og langvarige bivirkninger ved den nuværende medicin på markedet. Du kan derfor også kun få medicinen via en børnelæge.
Nogle gange hjælper kiropraktisk behandling
Hvis intet af ovenstående hjælper din baby, kan du prøve med en blid kiropraktisk behandling af din baby. Vores erfaring er, at en del refluksbørn gylper mindre efter en kiropraktisk behandling, hvor vi løsner op for eventuelle spændinger, hun har i kroppen – måske fordi lukkemusklen virker bedre, når spændinger omkring mellemgulvet fjernes. Det kan du læse mere om her.
Du kan læse meget mere om refluks og silent refluks i vores øvrige blogindlæg om temaet:
Hvis din baby har reflukssyge, eller du har mistanke om, at hun måske har silent refluks, og du har mistanke om, at det kan skyldes spændinger i kroppen, kan vi hjælpe dig med undersøgelse og behandling. Læs mere om behandling af reflukssyge her.