Hvad er refluks (gylp)?

Hvad er refluks

Som nybagt forælder oplever du måske, at din baby gylper, når hun har spist. Det skyldes det, der kaldes refluks, og det betyder, at indhold fra mavesækken løber tilbage i spiserøret. Refluksen når ofte hele vejen op og ud af munden – som når din baby gylper – men du kan også opleve, at din baby har det, der kaldes silent eller stille refluks, hvor maveindholdet kun når et stykke op i spiserøret eller svælget, men ikke hele vejen ud af munden – ligesom når du selv har sure opstød.

Som regel er refluks og silent refluks helt uproblematisk – og som du kan læse længere nede, har det faktisk en vigtig funktion for din baby – men i nogle tilfælde kan det blive til reflukssyge, også kendt som GERD (gastro-esophageal-reflux-disease) eller på dansk GØRD (gastroøsofageal reflukssygdom). Her giver refluksen din baby halsbrand og sure opstød i en grad, hvor det påvirker hendes trivsel.

I blogindlægget her har jeg samlet en række fakta om refluks. Du kan læse meget mere om refluks, silent refluks og reflukssyge i de øvrige blogindlæg i temaet, som du finder links til i teksten her eller nederst på siden.

OBS: Har du mistanke om, at din baby har reflukssyge, bør du altid søge hjælp hos din egen læge, som kan stille diagnosen. 

Hvorfor har min baby refluks?

Refluks opstår (for både børn og voksnes vedkommende), når trykket i mavesækken overstiger lukkemusklens evne til at lukke. I spædbørn er musklen ikke særligt stærk, mavesækken er meget lille, og maden er flydende. Derfor er der stor chance for, at indhold fra mavesækken flyder tilbage i spiserøret og ud af munden.

For babyer er refluks en vigtig måde at komme af med overskudsmælk eller luft i mavesækken på, netop fordi deres mavesæk er meget lille. Mavesækken på en nyfødt er blot på størrelse med et kirsebær, og når din baby er 1 måned gammel, er den på størrelse med et æg. Derfor er refluks en måde at slippe for ubehag på, hvis din baby er kommet til at overspise, eller hun har fået luft i maven.

Når trykket i mavesækken stiger, fordi den enten er fyldt med mælk eller luft, sætter det pres på lukkemusklen. (Det er derfor, de fleste babyer gylper mere, lige når de har spist, og maven er fyldt af mælk). Omkring 1/3 af alle babyer har refluks, og for nogle nyfødte babyers vedkommende sker det op til 30 gange i døgnet. Det er som sagt helt almindeligt og ufarligt i langt de fleste tilfælde.

Hvorfor gylper nogle babyer mere end andre?

Nogle babyer gylper mere end andre, og hvis din baby er en af dem, er der nogle forskellige mulige årsager, du skal være opmærksom på:

      • Er din babys lukkemuskel mellem mavesækken og spiserøret særligt svag? Vi ser ofte en svag lukkemuskel ved bløde børn, babyer, som er født for tidligt, og babyer, som har spændinger i kroppen. Hvis du har mistanke om, at din baby har spændinger i kroppen, kan vi hjælpe med en blid kiropraktisk behandling. Det kan du læse mere om her.

      • Spiser din baby for hurtigt? Hvis din baby spiser for hurtigt, kommer mælken hurtigere ned i mavesækken, end den kan tømmes, når mælken kommer videre i din babys fordøjelsessystem. Hvis du har mistanke om, at din baby spiser for hurtigt, kan du:
        • forsøge at indlægge pauser under spisningen
        • sørge for, at mælken ikke kommer for hurtigt ved at tage din baby fra i det øjeblik, mælken løber rigtig hurtigt
        • være opmærksom på, at hullet i suttehovedet ikke er for stort.

      • Har din baby meget luft i hendes mave og tarme? – Dette kan du læse mere om længere nede i afsnittet om luftbetinget refluks.

    Hvornår stopper refluks?

    Da refluks hænger sammen med lukkemusklens styrke, vil det aftage, i takt med at lukkemusklen bliver stærkere. Som regel sker det omkring 3-4-måneders alderen, hvor din babys core-muskler er blevet så stærke, at hun er i stand til at lave bugpress (øge trykket i bughulen). Her begynder de fleste babyer at gylpe mindre – det kan dog stadig ske, hvis din baby kommer til at overspise, eller hun har rigtigt meget luft i maven.

    I langt de fleste tilfælde (87%) holder refluksbabyer op med at gylpe ved 1-års alderen. For mange børn forsvinder refluksen helt, når de begynder på fast føde, som ikke så let ’skvulper over’ og løber tilbage i spiserøret. Hvis du oplever, at din baby stadig gylper, når hun er skiftet til fast føde, og hun virker plaget af det, er det en god idé at søge hjælp hos din læge for at få afklaret årsagen. Hvis hendes gylpen skyldes en svag lukkemuskel, kan hun have brug for øvelser til at styrke sine core-muskler. Dette vil vi være i stand til at vurdere, og vi kan hjælpe med behandling og øvelser, som kan hjælpe hende. 

    Størrelse på babys mave

    Kan ældre børn få refluks?

    Hvis du har et ældre barn, som har refluks, har hun typisk haft det, siden hun var spæd. Det er nemlig sjældent, at refluks opstår i børn, som ikke har haft det fra start. Hvis du oplever, at din ældre baby begynder at gylpe, vil det som regel skyldes en fødevareintolerance, altså at der er noget i det, hun spiser, som er svært for hende at fordøje. Det er derfor en god idé at begynde at udforske, hvad det kan være, så du kan udelukke det fra hendes kost, og hendes fordøjelse kan komme i balance igen.

    Hvad er luftbetinget refluks?

    De fleste babyer har en del luft i fordøjelseskanalen, dvs. i mavesækken og i tarmene. Det er helt naturligt, men hvis din baby har meget luft, kan det bidrage til refluks.

    Hvis din baby sluger luft

    Luften stammer i nogle tilfælde fra, at din baby sluger en del luft, enten mens hun spiser, mens hun sutter på en sut, eller mens hun græder.

    Hvis din baby sluger luft under amning, skyldes det, at hun ikke kan holde det lufttætte segl om brystvorten og derfor får luft ind i munden sammen med mælken. Det kan være helt normalt i starten, hvor mælken løber for stærkt til, at din nyfødte baby kan nå at følge med. Ofte bliver det bedre, i takt med at dit nedløb af mælk helt naturligt justerer sig til din baby, men i de tilfælde, hvor det ikke sker, kan det være nødvendigt at tage dit barn fra brystet, indtil mælkestrømmen igen løber lidt langsommere.

    Du skal dog være opmærksom på, at hvis din baby laver mange kliklyde under amningen, eller amningen på en eller anden måde driller, kan det skyldes, at hun har spændinger i kroppen eller stramt tungebånd. I det tilfælde kan vi hjælpe dig med undersøgelse og blid behandling, så amningen kan komme til at fungere bedre for din baby.

    Læs her, hvordan vi kan hjælpe, hvis du oplever problemer med amningen

    Hvis din baby har problemer med fordøjelsen

    Luften kan også stamme fra en ubalance i din babys tarmsystem, hvor tarmbakterierne danner luft som et biprodukt. Det vil du særligt opleve i de første levemåneder, hvor din babys fordøjelsessystem er umodent. Her er bakteriesamfundet først lige ved at etablere sig og blive modnet. Derfor er din babys fordøjelse måske ikke helt i top, og det kan betyde, at nogle komponenter af mælken (eller modermælkserstatningen) kan være svære at fordøje for din baby, og at der derfor skabes meget luft.

    Gør refluks ondt?

    I langt de fleste tilfælde gør refluks ikke ondt på din baby. Det kan selvfølgelig være generende, og det er upraktisk altid at skulle tørre op (eller skifte tøj) efter gylperiet, men din baby er ikke i øvrigt plaget af refluksen.

    For nogle babyer begynder gylpen at irritere slimhinden i spiserøret, så det enten giver ubehag eller gør direkte ondt på din baby. Ofte er generne lette og forbigående, men hvis du oplever, at de griber om sig og bliver så generende, at de påvirker dit barns trivsel, er det blevet til det, vi kalder GØRD/reflukssyge. Symptomerne på GØRD kan være:

      • Maden gylpes op i stedet for at blive fordøjet/optaget, så din baby ikke kan følge sin vækstkurve.

      • Din baby mister lysten til at spise, fordi det gør ondt.

      • Din baby får svært ved at sove, fordi hun har ondt.

      • Din baby får ’madlede’.

    Du kan læse mere om symptomerne på reflukssyge i vores blogindlæg her

    Det er vigtigt at understrege, at reflukssyge ikke har noget med mængden af gylpe at gøre, men om, hvordan og hvor meget refluksen påvirker dit barn.

    To typer gylp

    Skal min babys refluks behandles?

    Som nævnt er refluks i langt de fleste tilfælde helt ufarligt og uden gener for din baby. Så længe din baby udvikler sig, vokser og har det godt, er der ingen grund til behandling af hendes refluks. Men hvis du oplever, at refluksen begynder at påvirke din baby – fx hvis hun ikke tager på, eller hvis hun viser tegn på reflukssyge, bør du reagere og søge hjælp til din baby – i første omgang ved at få en konsultation hos din læge.

    Det er vigtigt her at understrege, at et spædbarns symptombillede kan være svært at vurdere – både for fagfolk og for forældre – fordi babyer ikke kan udtrykke præcist, hvor eller hvorfor de oplever ubehag. De samme symptomer kan være tegn på forskellige tilstande – fx refluks, kolik, ørepine eller almindeligt mavekneb. Derfor kan det også være en god ide at notere din babys symptomer og adfærdsmønster ned, inden du tager til konsultationen med din læge, så du kan give så tydeligt et billede som muligt af hendes ubehag. 

    Hvis det viser sig, at din baby har reflukssyge, er det en god idé, at du ikke kun søger efter en behandling – fx medicinsk – men også søger efter, hvad der kan være årsagen til din babys reflukssyge. Den medicinske behandling er nemlig en symptombehandling, som fungerer ved at øge pH-værdien i mavesækken, og den er forbundet med mange bivirkninger. 

    Vi anbefaler derfor, at du – enten i samspil med en læge eller i samspil med os – søger efter den bagvedliggende årsag til din babys refluks. Hvis den skyldes en fødevarereaktion, kan din læge hjælpe med at finde frem til, hvad hun reagerer på, og hvis den skyldes spændinger i hendes krop, kan vi hjælpe med undersøgelse og behandling. Vi har nemlig rigtigt gode erfaringer for, at blid kiropraktisk behandling kan hjælpe på reflukssyge, der er forårsaget af spændinger. 

    I nogle tilfælde kan refluksen påvirke din baby så meget, at der er brug for medicinsk behandling, mens vi leder efter årsagen.

    Læs mere om behandling af refluks

    Hvad er silent refluks?

    Hvis din baby gylper, og gylpen når helt ud af munden, er det tydeligt, hvad der foregår. Men nogle gange sker det, at gylpen ikke når helt ud af munden, men kun op i spiserøret. Det er ligesom refluks helt normalt og kendes under navnet silent – eller stille – refluks. Og ligesom med refluks vil de fleste babyer ikke have gener fra silent refluks.

    Du kan dog være uheldig, at silent refluks giver problemer for din baby, og indimellem oplever vi, at silent refluks nærmest bliver en decideret plage for baby og forældre, fordi babyen er urolig og ulykkelig, men man overser refluksen som årsag, fordi babyen ikke gylper noget op. Det er især i de tilfælde, hvor din baby har reflukssyge, men hvor der er tale om silent refluks, så din babys uro ikke forbindes med det.

    Hvis du har en urolig og ulykkelig baby, eller måske har fået at vide, at din baby har kolik, er det derfor en rigtigt god idé at kontakte din læge for at få undersøgt, om der kan være tale om silent refluks.

    Du kan læse meget mere om silent refluks i vores øvrige blogindlæg om temaet:

    Hvis din baby har reflukssyge, eller du har mistanke om, at hun måske har silent refluks, og du har mistanke om, at det kan skyldes spændinger i kroppen, kan vi hjælpe dig med undersøgelse og behandling. Læs mere om reflukssyge. 

    Book din konsultation i dag

    Ring til os på 97 18 79 13
    eller skriv til os på
    info@din-boernekiropraktor.dk

    Bor I langt fra Brande?

    Vi tilbyder også online konsultationer. 

    error: Content is protected !!
    Scroll to Top