Silent refluks – den oversete babylidelse

Silent refluks - den oversete babylidelse

Jeg møder rigtigt mange forældre i min klinik, som har en urolig og utrøstelig baby, og som er dybt ulykkelige over ikke at kunne finde en årsag og en måde at hjælpe deres baby på. Hvis du er en af dem, kender du sikkert følelsen af magtesløshed og frustration over, på den ene side ikke at være i stand til at trøste din baby, og på den anden at blive mødt med en holdning om, at ‘det er nok bare kolik, det går over af sig selv’, eller ‘babyer græder jo, lad være med at være så pylret’.

Oveni det bliver du selv udkørt og stresset, fordi du er presset til det yderste både fysisk og mentalt – din egen søvn bliver ødelagt, fordi din baby sover uroligt og har skrigeture, og samtidig kæmper du med en helt naturlig følelse af ikke at slå til som mor. Dels fordi du ikke er i stand til at opfylde din babys behov og give hende trøst og ro, når hun græder; dels fordi omgivelserne ikke forstår din situation og måske endda ser dig som en del af årsagen (‘stress avler jo stress, så hvis du slappede mere af, ville din baby også gøre det…’), og dels fordi din baby måske også trækker sig væk fra dig og lukker sig inde i sig selv.

Det er en virkeligt hård situation at stå i, især hvis du har oplevet fra sundhedspersonale, at de ikke vil lytte, når du fortæller dem, at du kan mærke, at der er noget reelt – ubehag eller smerter – bag din babys gråd og uro. Måske har du haft din baby med til lægen, som har konstateret, at der intet fysisk er i vejen, og som derfor har sendt dig hjem med diagnosen ‘kolik’ – eller måske har din baby fået betegnelsen ‘særligt sensitiv’, altså at hun er længe om at bearbejde indtryk, og at hun derfor hurtigt kan løbe tør for overskud og blive pylret og tilbagetrukket.

I en del af de tilfælde, vi får ind på klinikken, er der tale om kolik – men grundlæggende er kolik bare en paraplydiagnose, der bruges, når alle alvorlige sygdomme er udelukket. Typisk vil du få at vide, at du bare skal se tiden an og vente, til din baby er 3-5 måneder gammel, så stopper skrigeturene. Men den tid kan synes endeløs – især når du står med en baby, som tydeligvis er plaget af et eller andet.

Silent refluks og reflukssyge – en overset lidelse

For en del af de babyer (og forældre) er det heldigvis muligt at finde frem til en årsag til gråden og uroen, hvis man ser på det samlede symptombillede. Og i mange tilfælde er ‘synderen’ den tilstand, som hedder silent refluks, eller stille refluks.

Som navnet siger, er det en ‘stille’ eller usynlig tilstand – og netop derfor bliver den ofte overset af både fagfolk og forældre. Refluks kender du måske som et andet ord for gylpen. Det betegner, at der løber indhold fra mavesækken tilbage i spiserøret og, ofte, ud af munden – dvs. din baby gylper. Men i nogle tilfælde når maveindholdet ikke helt op og ud af munden, men kun op i spiserøret eller svælget, så det ikke kan ses – det er det, vi kalder silent refluks.

For både refluks og silent refluks gælder, at det ofte kun giver mindre gener for din baby – men i nogle tilfælde kan det desværre blive en sand plage. Refluks kan nemlig udvikle sig til det, der hedder reflukssyge/GØRD (gastro-øsofageal reflukssyge). Her har din baby opstød af surt maveindhold (dvs. mælk og mavesyre), som kan irritere slimhinden i spiserøret – ligesom du kender det fra sure opstød og halsbrand. Hvis det sker gentagne gange for din baby, kan det give stort ubehag og i værste fald en helt igennem hæslig smerte, som kan påvirke din babys trivsel.

For de fleste babyer med refluks bliver uroen mest tydelig, når de ligger ned – du vil der opleve, at din baby stritter imod at blive lagt i seng eller at ligge på ryggen på puslebordet eller andre steder. Det skyldes, at maveindholdet lettere flyder tilbage i spiserøret, når din baby ligger vandret. Refluksen kan også forstyrre din babys søvn, hvis hun bliver vækket af sure opstød og vågner op i gråd, fordi hun bliver forskrækket over den pludselige smerte, mens hun sover. Og ved nogle babyer kan refluksen endda påvirke deres lyst til at spise, fordi smerterne udløses, når de spiser, og mad (eller luft) i mavesækken sætter gang i refluksen. Faktisk kan refluks i værste fald føre til en form for spiseforstyrrelse, fordi amning og spisning ved flaske bliver forbundet med smerter og ubehag.

Det er med andre ord fuldt forståeligt, at din baby er urolig og græder, hvis hun har reflukssyge på grund af silent refluks – men fordi der ikke er nogle tydelige synlige tegn på, at opstødene sker, bliver tilstanden ofte overset af både fagfolk og lægmænd. Har din baby derimod synlig refluks/gylpen, er sandsynligheden for, at forbindelsen til reflukssyge bliver lavet, større, og du vil blive mødt med forståelse og accept af, at der er noget galt med din baby.

Typiske tegn på, at din baby har silent refluks

Heldigvis er der nogle tegn, som du kan ‘lytte’ til, for at afklare, om din babys uro og gråd kan skyldes reflukssyge på grund af silent refluks:

      • Din baby græder under amning/spisning – ofte umiddelbart efter, at hun er begyndt at spise.

      • Din baby vågner op i gråd eller med et skrig og har nogle gange svært ved at falde til ro igen.

      • Din baby er ked af at ligge ned og protesterer måske, når du forsøger at lægge hende.

      • Din baby hikker.

      • Din baby smasker og laver synkebevægelser, også når hun sover.

      • Din baby hoster, raller i vejrtrækningen og har stoppet næse uden at være forkølet.

    Du kan læse meget mere om symptomerne på silent refluks og reflukssyge her

    Hvis du kan genkende nogle af tegnene her i din baby, er der stor sandsynlighed for, at din baby har silent refluks, som kan have givet hende reflukssyge. Hvis du har mistanke om, at din baby har reflukssyge, bør du kontakte din egen læge, så årsagen til din babys symptomer kan findes, og du kan prøve at finde frem til en behandling, som kan lindre dem.

    Find gode råd til behandling af din babys refluks i blogindlægget her

    Book din konsultation i dag

    Ring til os på 97 18 79 13
    eller skriv til os på
    info@din-boernekiropraktor.dk

    Bor I langt fra Brande?

    Vi tilbyder også online konsultationer. 

    error: Content is protected !!
    Scroll to Top