Om babyer med skæve/flade baghoveder

Om baby er med skævt/fladt baghoved

Vi ser ofte babyer i vores klinik, som har begyndende eller udtalt fladt eller skævt baghoved. Tilstanden er blevet mere og mere almindelig de senere år, særligt efter at man i 1992 ændrede retningslinjer for, hvordan babyer bør sove. Tidligere anbefalede man, at babyer sov på maven, men da man fandt ud af, at det kunne forårsage vuggedød, blev retningslinjerne ændret til det, vi kender i dag: at babyer bør sove på ryggen, indtil de selv er i stand til at vende sig om på siden eller maven.

Herefter begyndte man hurtigt at se en ændret hovedfacon hos babyer – fra et aflangt hoved til et mere fladt baghoved – og vi ved i dag, at det hænger tæt sammen med, hvordan babyer ligger, når de sover.

Vi møder mange forældre, som kommer ind til os med spørgsmål som ”Hvorfor har min baby fået fladt baghoved?” – ”Hvornår får babyer typisk skævt baghoved?” og ikke mindst ”Hvilke konsekvenser kan det have for min baby at have fladt baghoved?”

Derfor har jeg samlet en række af de typiske spørgsmål og svar i blogindlægget her. Du kan finde endnu mere viden i vores øvrige blogindlæg om emnet – enten via forsiden på bloggen eller via links længere nede på siden her.

Hvorfor får babyer skævt/fladt baghoved?

Når din baby bliver født, er kraniet meget blødt. Ved fødslen og i de første levemåneder er kraniepladerne ikke forbenede, men består stadig af brusk. Derfor er de meget bløde, så de kan udvide sig, når hjernen vokser og presser dem udad.

Det betyder, at når din baby ligger ned, stopper presset fra underlaget hovedet fra at udvide sig i den retning – og i stedet udvider det sig ekstra meget andre steder (for hjernen skal jo have den plads, den har brug for).

Hvis din baby foretrækker at ligge fladt på ryggen og kigge opad, når hun sover, kan det give et fladt baghoved, da det her er området midt på baghovedet, som underlaget vil presse mod. Og hvis din baby har en favoritside, så hun har tendens til at dreje hovedet mere den ene vej end den anden, vil der opstå en flade på det område på baghovedet, der ligger ned mod underlaget. Samtidig vil panden bule frem på samme side, så den skråner mere fremad til den side. I moderate tilfælde kan man også se en lille fremadforskydning af øret, og i svære tilfælde er forskydningen markant, panden buler fremad, og øjet på samme side virker større end øjet på modsatte side.

Læs mere om babyers hovedformer.

Hvorfor har babyer en favoritside at ligge på?

Et nærliggende spørgsmål er så: Hvorfor har min baby en favoritside?

I mange tilfælde afspejler det den måde, din baby har ligget på under graviditeten. I andre tilfælde kan det skyldes spændinger i nakkens muskler og led, som gør det ubehageligt for din baby at dreje hovedet til den ene side. (Det kan fx skyldes en hård fødsel, som har givet spændinger eller skævheder i din babys krop).

Det kan også hænge sammen med, at din baby ofte sover et sted, hvor der er noget på babys ene side, som særligt tiltrækker hendes opmærksomhed. Det kan være dig, hvis hun sover ved siden af din seng, eller det kan være lys eller lyde, der får hende til at dreje hovedet til den ene side.

Uanset hvad det skyldes, bør du være opmærksom på det og forsøge at afhjælpe det, for ellers kan det føre til skævheder i kraniet. I nogle tilfælde kan spændinger også påvirke din babys motorik og motoriske udvikling.

Hvornår får babyer typisk skævt/fladt baghoved?

Jo yngre din baby er, jo blødere er kraniepladerne, og jo lettere påvirkes de af tryk fra underlaget, som din baby ligger på. Derfor udvikler skævheder og fladheder sig også virkeligt hurtigt den første tid – faktisk oplever vi nogle gange, at det kan udvikle sig drastisk på bare få uger.

Derudover har nogle babyer blødere knogler end andre og udvikler derfor hurtigere fladt eller skævt baghoved. Det er genetisk bestemt og er ikke noget, vi kan gøre noget ved – men heldigvis betyder blødheden, at det som regel også er nemt at rette op på de babyers flade eller skæve baghoveder.

Hvilke babyer får typisk fladt baghoved?

Flade baghoveder opstår typisk hos børn, som foretrækker at ligge direkte på baghovedet og ikke drejer hovedet til siderne, mens de sover. Det kan være, at din baby bare godt kan lide at ligge sådan, men det kan også skyldes, at din baby har stramheder eller spændinger i nakkeregionen, så det simpelthen er ubehageligt at dreje hovedet.

Vi ser også tit, at bløde børn har en tendens til at ligge direkte på baghovedet og gerne undgår at dreje hovedet.

Hvis dit barn samtidig ikke bryder sig om at ligge på maven, når hun er vågen, øges risikoen for, at hun udvikler fladt baghoved. I det tilfælde er det en god idé at få din baby undersøgt hos en børnekiropraktor, så I hurtigt kan få løsnet op for eventuelle spændinger, som generer hendes bevægelighed.

Hvad er konsekvensen af et fladt eller skævt baghoved?

Flere studier har vist, at skævt eller fladt baghoved hænger sammen med motorisk forsinkelse, både i det første leveår og i ældre børn. Men selv om det kan lyde skræmmende, betyder det højst sandsynligt IKKE, at din baby med skævt/fladt baghoved har større risiko for at være motorisk forsinket senere hen.

Tværtimod ligger sammenhængen nok mere i to forhold:

  • Børn, som ikke ligger nok på maven – og derfor bliver forsinket rent motorisk – ligger relativt mere på ryggen og udvikler derfor skævt/fladt baghoved. (Det er altså ikke det flade baghoved, som er årsag til, at de ikke klarer sig godt motorisk).
  • Ældre børn, som er motorisk – eller adfærdsmæssigt – udfordret, har måske en bagvedliggende årsag, som også har betydet, at de har drejet mindre med hovedet som spæd, eller at de har haft modstand mod at ligge på maven – og som dermed også har bidraget til, at de har udviklet skævt/fladt baghoved.

Et fladt baghoved er derfor højst sandsynligt blot et kosmetisk anliggende – og ofte skjules det af hår, når barnet bliver ældre.

Et skævt baghoved er også et kosmetisk anliggende, men hvis det skæve baghoved skyldes spændinger i nakkens muskler og led, kan det have andre konsekvenser. Spændingerne kan nemlig påvirke muskelsamarbejdet, så den ene side af nakken bliver stærkere end den anden, og det kan føre til et permanent hovedtilt (altså at dit barns hoved hælder til den ene side). Det er ikke altid et problem, og mange lever ganske fint med det, men omvendt er det ikke optimalt for musklerne at have en skæv ’arbejdsfordeling’ på denne måde.

Det er derfor altid en god idé at få afklaret, om din baby har spændinger i nakken, så de kan blive behandlet.

Hvor længe vil min baby have fladt eller skævt baghoved?

Hvis din babys hovedform ikke bliver rettet inden for det første leveår – forskningen siger inden 8-måneders alderen – vil dit barn have samme hovedform resten af livet. Det skyldes, at når kraniets plader har forbenet sig og ”sat sig”, så er det ikke længere muligt at rette op på det. (Og det er jo både godt og skidt, for ellers ville vi jo skulle være opmærksomme på vores sovestilling resten af livet).

Der er dog alligevel godt nyt, hvis du har et ældre barn med skævt baghoved, for i takt med, at hovedet vokser sig større, vil graden af skævheden aftage relativt. Og når barnet får hår, er det sjældent synligt – faktisk har rigtigt mange mennesker enten fladt eller skævt kranie, men de færreste lægger mærke til det. Det er blot en af mange asymmetrier, vi alle går rundt med som mennesker.

Du kan læse mere om skævt/fladt baghoved i vores øvrige blogindlæg om temaet:

Hvis din baby har fladt eller skævt baghoved, og du har mistanke om, at det skyldes spændinger, kan vi hjælpe dig med undersøgelse og behandling. Læs mere om vores blide kiropraktiske behandling.

Book din konsultation i dag

Ring til os på 97 18 79 13
eller skriv til os på
info@din-boernekiropraktor.dk

Bor I langt fra Brande?

Vi tilbyder også online konsultationer. 

Scroll to Top