Hvornår er det for sent at behandle skævt/fladt baghoved?

Hvornår er det for sent at behandle skævt/fladt baghoved

En af de bekymringer, de fleste forældre har, når de opdager, at deres baby har udviklet fladt eller skævt baghoved er, om det er for sent at rette det.

I blogindlægget her forklarer jeg om, hvordan kraniet rent fysiologisk fungerer, og hvordan og hvor længe man kan rette op på skæve/flade baghoveder.

Det bløde kranie

Som beskrevet andre steder opstår skævt/fladt baghoved, fordi spædbarnskraniet er meget eftergivende ved fødslen og i din babys første levemåneder. Det skyldes, at pladerne, der danner kraniet, på det tidspunkt endnu ikke er forbenet, men består af brusk, og mellem pladerne er der led – kaldet suturer – som er med til at give kraniet plasticitet, altså at kunne ændre form.

Det er det, der gør, at din baby kan udvikle skævt/fladt kranie – men det er også det, der gør, at vi kan rette op på det igen, hvis det sker. For så længe kraniet er blødt, og suturerne er åbne, kan kraniet ændre form.

Det betyder også, at vi skal at rette op på det, inden kraniepladerne forbener sig og sætter sig fast – for jo ældre barnet bliver, jo sværere bliver det at ændre på hovedfaconen. (Og godt for det, for ellers skulle vi hele tiden bekymre os om vores sovestilling).

Hvor længe kan man rette op på et skævt/fladt baghoved?

Alle børn er forskellige, og der kan være individuelle forskelle fra barn til barn pga. vores genetik, men generelt gælder det, at jo yngre dit barn er, jo nemmere er det at rette op på et skævt/fladt kranie. Særligt i din babys første fire levemåneder er kraniet meget plastisk (blødt) og kan derfor hurtigt ændre form. Derefter bliver det gradvist hårdere og hårdere, og det tager dermed også længere tid at rette op på fladheder og skævheder.

Studier, som har undersøgt, hvor længe man kan behandle flade og skæve kranier, er enige om, at kraniet kan rettes op frem til 8-måneders alderen – men derefter opstår der uenighed. Nogle studier viser, at kraniet kan ændre form frem til halvandetårsalderen, mens andre fandt, at muligheden forsvinder ved 8-måneders alderen.

Så længe kan du rette op på fladt baghoved

  • Indtil 4 måneders-alderen – er det nemt
  • Indtil 8-måneders-alderen – er det muligt
  • Indtil 1,5-års-alderen – er det muligt for nogle babyer

Det er vigtigt her at tage i betragtning, at studierne kun har fulgt børnene i deres allerførste leveår, hvor kraniet jo langtfra er helt udvokset. Faktisk vokser kraniet helt frem til teenagealderen:

  • Ved fødslen er kraniet 25% af størrelsen på det udvoksede kranie
  • Ved 1-års alderen er kraniet 65% af det voksne kranies størrelse
  • Kraniet er først helt færdigudviklet ved 15-års alderen, men efter 10-års alderen er ændringerne minimale.

Derfor: Indtil kraniet er helt udvokset, ændrer det helt naturligt form – og derfor kan fladt baghoved eller skævheder også blive mindre markante. (De vil også helt naturligt være mindre fremtrædende relativt set, når kraniet bliver større).

Og så er det også vigtigt at huske på, at håret dækker en hel del, så ofte vil man slet ikke kunne se et eventuelt fladt eller skævt baghoved, som ikke er blevet rettet i tide. Hvis du kigger godt efter, har rigtigt mange voksne asymmetrier i kraniet, og det bliver en helt naturlig del af personens udseende og individuelle charme.

Du kan læse mere om skævt/fladt baghoved i vores øvrige blogindlæg om temaet:

Hvis din baby har skævt eller fladt baghoved, og du har mistanke om, at det skyldes spændinger, kan vi hjælpe dig med undersøgelse og behandling. Læs mere om vores blide kiropraktiske behandling.

Book din konsultation i dag

Ring til os på 97 18 79 13
eller skriv til os på
info@din-boernekiropraktor.dk

Bor I langt fra Brande?

Vi tilbyder også online konsultationer. 

Scroll to Top