Hvis din baby har fået skævt eller fladt baghoved, er det helt naturligt at bekymre sig om, om det retter sig igen. Det korte svar på spørgsmålet her er ”ja – måske”. For et skævt eller fladt baghoved retter sig ikke af sig selv, men hvis du hjælper det på vej, kan det rette sig en del eller helt op.
Først og fremmest handler det om at ændre din babys sove- og liggestilling, da et skævt/fladt baghoved netop skyldes, at din baby ligger for meget på ét bestemt område af kraniet. I blogindlægget her får du en række gode råd til, hvordan du kan arbejde med det derhjemme.
I visse tilfælde, hvor det er spændinger i nakken, der er årsag til, at din baby foretrækker en bestemt liggestilling, kan det dog være nødvendigt med behandling af din baby. Der går vi ind og laver en blid behandling af nakkens muskler og led, så din baby får fri bevægelighed af nakken. Det gør det muligt for hende at dreje hovedet i forskellige stillinger, når hun sover, så kraniet kan rette sig op. Det er her vigtigt at understrege, at skævt/ fladt baghoved ikke udbedres ved at behandle direkte på det flade område.Så hvis du støder på nogen, der påstår, at din babys hovedform kan ændres ved fx at trykke på det, bør du være mistænksom!
Derfor er det muligt at rette et skævt/fladt baghoved
Årsagen til, at din baby har fået skævt/fladt baghoved, er, at kraniet hos et spædbarn er meget blødt ved fødslen og i de efterfølgende måneder. (Det kan du læse meget mere om her). Derfor former det sig efter det, der trykker på det. Det betyder, at hvis din baby ligger meget i den samme stilling, når hun sover, vil det område, der presser mod underlaget, blive fladt.
Men lige netop denne blødhed og plasticitet – evnen til at ændre form – er også grunden til, at det er muligt at rette op på din babys skæve/flade baghoved. Det kan nemlig gøres ved, at du ændrer din babys sovestilling, så du fjerner trykket på det område, hvor kraniet er blevet fladt.
Det er vigtigt, at du sætter ind, så snart du opdager, at din baby er ved at udvikle skævt/fladt baghoved, for jo yngre hun er, jo hurtigere vil du kunne rette op på fladheden.
Det kan du læse mere om i blogindlægget her
Vær opmærksom på, at hvis din baby ligger i én bestemt stilling på grund af spændinger i nakkens muskler og led, kan der også være behov for blid kiropraktisk behandling. Det kan du læse om her.
Sådan kan du selv rette op på din babys flade/skæve baghoved
Sovestilling ved fladt baghoved
Hvis din babys baghoved er fladt midt bagpå, skyldes det højst sandsynligt, at din baby ligger og kigger lige op, når hun sover, og meget sjældent (eller slet ikke) drejer hovedet til nogen af siderne.
Hvis din baby ligger på denne måde, kan det som nævnt skyldes spændinger i nakken, men det kan også være, at din baby bare foretrækker at ligge sådan – og det er jo heller ikke noget problem, bortset netop fra, at det kan føre til fladt kranie. Og så kan det faktisk virke selvforstærkende, for i takt med, at baghovedet bliver fladere og fladere, bliver det også sværere for dit barn at dreje hovedet væk fra fladheden.
Hvis du har fået tjekket din baby for spændinger i nakken, og eventuelle spændinger er behandlet, men din baby fortsat foretrækker at ligge med næsen lige opad, når hun sover, har du måske fået anbefalet at lejre dit barn, så kroppen skråner en smule til den ene side, fx ved hjælp af en sovekile eller et lille oprullet håndklæde på begge sider af kroppen.
Rationalet bagved dette råd – at man dermed kan lejre baby, så det er et andet område af hovedet, som vender ned mod underlaget, og presset dermed er et andet sted end det flade område – er godt, men det er vigtigt at understrege, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke bruger puder eller andre former for hjælp til lejring af baby inden 18-måneders-alderen, da der er en risiko for, at baby kan trille om på maven, så hendes luftveje blokeres.
Det kan du læse mere om i blogindlægget her.
Sovestilling ved skævt baghoved
Hvis din babys baghoved er fladt på den ene side, skyldes det højst sandsynligt, at dit barn kigger mere til den ene side end den anden, når hun sover. I det tilfælde kan du rette kraniet (skævheden) op ved at lejre din baby, så hovedet kommer til at hvile på samme sted på den modsatte side af hovedet.
Her skal du først og fremmest fjerne alt det, der er interessant for din baby, fra den side, som fladheden sidder på. Det kan være et vindue eller en anden lyskilde, noget, der dufter af dig og er trygt, eller dig. Vi ved nemlig, at din baby vil orientere sig i retningen af sin mor, når hun sover – også selv om hun ikke kan se dig. Det er altså vigtigt, at du placerer din baby, så du kommer til at ligge på den side, dit barn ikke kigger til. (Eller vender din baby i modsat retning i sengen, hvis hun sover i en seng ved siden af din). Hvis din baby fortsat undgår at kigge den anden vej, skyldes det højst sandsynligt, at det ikke er rart at dreje hovedet i den retning – ofte fordi din baby har spændinger i nakken, som giver smerter eller ubehag, når hun kigger den vej. Det vil du ofte kunne se, ved at din baby også har en favoritside andre steder og i andre stillinger, når hun er vågen. I det tilfælde er det en god idé at få det undersøgt og evt. behandlet ved en børnekiropraktor. Det kan du læse mere om her.
Hvis du får vores hjælp til at udbedre din babys skæve baghoved, kan vi måle hendes kranie og vejlede dig i, hvor meget og hvor lang tid, du skal lejre dit barn til den modsatte side.
Liggestillinger, når din baby er vågen
Spædbørn sover meget, så sovestillingen er naturligvis det absolut vigtigste, når du skal rette op på et fladt baghoved – men du kan også hjælpe din baby ved at være opmærksom på, hvordan hun ligger om dagen.
Man bruger meget et begreb, som hedder ”back to sleep – tummy to play”. Det vil sige, at du skal sørge for, at dit barn ligger på maven, når hun er vågen. Så er der nemlig intet tryk på baghovedet, og derfor er det med til at forebygge og mindske, at kraniet bliver fladt.
Samtidig er mavetid også vigtig for den motoriske udvikling. Det blev særligt synligt, da man ændrede retningslinjerne fra, at babyer skulle sove på maven, og til at de skal sove på ryggen for at forebygge vuggedød. Der så vi nemlig, at spædbørnene pludselig ikke længere kunne nå de motoriske milepæle. Derfor fik man fokus på, at spædbørn skal ligge på maven noget af deres vågentid. Som en ekstra bonus er mavetid også den allerbedste måde, hvor du selv kan strække stramt væv ud på, og som nævnt hænger fladt eller skævt baghoved ofte sammen med spændinger i nakken.
Generelt gælder det, at det er godt for din baby at lege i alle stillinger. Det gælder også leg på siden, som desuden har den fordel, at når dit barn ligger på siden, er trykket fra underlaget placeret mere på siden af hovedet og mindre direkte på baghovedet. Det vil sige, at hvis dit barn har fladt kranie direkte på baghovedet, er det en god idé at lade hende lege skiftevis på højre og venstre side, men hvis baghovedet er mere fladt på den ene side, er det en god idé at lade hende lege mere på modsatte side. Er din babys hoved meget fladt, kan du i en periode udelukkende lade hende lege på den modsatte side.
Du kan læse mere om skævt/fladt baghoved i vores øvrige blogindlæg om temaet:
Hvis din baby har fladt eller skævt baghoved, og du har mistanke om, at det skyldes spændinger, kan vi hjælpe dig med undersøgelse og behandling. Læs mere om vores blide kiropraktiske behandling.