Sådan undgår du, at din baby får skævt/fladt baghoved

Sådan undgår du fladt/skævt baghoved

I og med, at de officielle retningslinjer i dag siger, at spædbørn og babyer skal sove på ryggen, fordi det forebygger vuggedød, oplever mange forældre, at deres baby får skævt eller fladt baghoved. Det skyldes, at din babys kranie er meget blødt ved fødslen og de første måneder efter (det kan du læse meget mere om her), og at det derfor hurtigt tager form efter trykket fra det underlag, din baby ligger på. Hvis din baby foretrækker at ligge fladt på ryggen med næsen lige op i vejret, kan hun derfor udvikle fladt baghoved, og hvis hun har en favoritside, kan hun få skævt baghoved, og hele kraniet kan blive trykket skævt.

Hvis din baby allerede har udviklet (eller er ved at udvikle) skævt eller fladt baghoved, kan du læse i blogindlægget her, hvad du kan gøre. Ellers kan du læse videre længere nede om, hvordan du forebygger, at det sker.

Variér din babys sovestilling

For at forebygge skævt/fladt baghoved skal du sikre dig, at din baby ikke hele tiden sover i samme stilling – fx fladt på ryggen med næsen lige i vejret eller på samme side. De fleste babyer har nemlig en favoritside i de første leveuger – enten fordi de bare foretrækker at ligge på den måde, fordi de har spændinger i nakken, eller fordi de bliver tiltrukket af noget til den ene side.

Vi ved for eksempel, at babyer foretrækker at dreje hovedet i retning af deres mor, når de sover – også selv om de ikke kan se hende. Derfor anbefaler vi, at du skiftevis ligger på din babys højre og venstre side, når hun sover, så du på den måde lokker hende til at kigge til begge sider. Hvis dit barn ligger i egen vugge eller bedside crib, kan du vende hende, så hovedet ligger i fodenden hver anden nat – så vil du på den måde komme til at ligge skiftevis på den ene og den anden side af hende.

Det kan også være andre ting, der tiltrækker din babys opmærksomhed til den ene side, fx når hun ligger i barnevogn eller vugge. Det kan være lyde, dufte, lys eller personer. Her er det igen en god ide at variere, hvordan din baby vender, eller placere de ting, der kan tiltrække hendes opmærksomhed, til den ene side.

Hvis du oplever, at din baby har en favoritside til den ene side, uanset hvordan hun vender, skyldes det højst sandsynligt spændinger i hendes muskler og led i nakken – måske på grund af en muskelblødning efter en hård fødsel. I det tilfælde er det en god idé at få hende undersøgt og behandlet af en børnekiropraktor, så hun kan få fuld bevægelighed i nakken igen. Du kan også prøve nogle af vores strækøvelser, som kan hjælpe din baby til at få løsnet op for spændinger og stramhed i nakken.

Hvis det ikke lykkes dig at få din baby til at kigge til begge sider ved hjælp af rådene ovenfor, og du har fået undersøgt, om hun har spændinger, skyldes hendes sovestilling sandsynligvis, at hun blot foretrækker at ligge på en bestemt måde. I det tilfælde kan det være tillokkende at bruge en pude eller sovekile til at lejre hende på en bestemt måde, men her skal du være opmærksom på Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at babyer ikke bør sove med puder inden 18-måneders-alderen.

Det kan du læse mere om i blogindlægget her.  

Nyttige øvelser, når dine baby er vågen

Når din baby er vågen, er det også vigtigt, at du sørger for, at hun ikke kun drejer hovedet til den ene side – og hvis du bemærker, at hun har en favoritside, kan du på forskellige måder prøve at lokke hende til at kigge til den anden side også:

Forsøg at placere alle interessante ting til den modsatte side. Flyt fx lys- og lydkilder, legetøj eller dig selv over på den side af din baby, som du gerne vil lokke hende til at kigge mod.

Tal til hende fra den modsatte side. Din baby vil helt naturligt søge mod dig, og ved at tale til hende motiverer du hende til at dreje hovedet og kigge hen mod dig.  

Mavetid, når din baby er vågen. Læg din baby på maven et stykke tid, hver gang hun er vågen. Som nyfødt må det gerne være på dit bryst – det giver tryghed og nærvær. Fra 4-6-ugers alderen må det gerne være på et mere fast underlag, fx dit puslebord. Vi anbefaler, at du lægger dit barn på maven i hvert ’vågenpas’ – dvs. ind imellem hendes lure – så hun på den måde vænner sig til det. Mavetid er på alle måder ’win-win’, for ud over at forebygge skævt/fladt kranie, er det også rigtig godt for hendes motoriske udvikling, og så hjælper det med at strække og løsne op for stramme muskler og væv.

Skift stilling, når din baby får flaske. Ved amning kommer din baby helt naturligt til at ligge på begge sider, men når din baby får flaske, er det ikke længere nødvendigt at skifte side undervejs. Ofte kommer vi til at bruge den samme side hver gang, fordi det falder os mest naturligt – men også her er det vigtigt at sikre, at din baby er drejet til begge sider, dvs. du bør skifte side ind imellem.

Bær din baby skiftevis på begge arme. Hvis du selv er højrehåndet, er det nærliggende (og virker mere naturligt) at bære dit barn på venstre arm, så du har højre hånd fri. Vi anbefaler, at du øver dig i at bruge begge arme, så din baby også her får skiftet stilling og drejer sig til begge sider.

Hvad, hvis min baby falder i søvn på maven?

Generelt siger man ”back to sleep – tummy to play” – dvs. man anbefaler, at din baby sover på ryggen, men at hun får masser af mavetid, når hun er vågen. Hvis det sker, at din baby falder i søvn på maven, mens hun ligger hos dig, kan det være en god idé at lade hende ligge et stykke tid, mens du holder godt øje med hende. Det stræk, som det skaber, når hun ligger på maven, er nemlig virkeligt godt, især hvis der er en snert af en favoritside. Så kan du nemlig lige så forsigtigt dreje hovedet mod den side, hun undgår, mens hun sover.

Husk, at din baby ALTID skal være under opsyn, når hun sover på maven – så hvis du føler dig træt eller uopmærksom, når din baby ligger på maven hos dig, bør du lægge hende tilbage på ryggen for at sove.

Du kan læse mere om skævt/fladt baghoved i vores øvrige blogindlæg om temaet:

     

    Hvis din baby har skævt eller fladt baghoved, og du har mistanke om, at det skyldes spændinger, kan vi hjælpe dig med undersøgelse og behandling. Læs mere om vores blide kiropraktiske behandling.

    Book din konsultation i dag

    Ring til os på 97 18 79 13
    eller skriv til os på
    info@din-boernekiropraktor.dk

    Bor I langt fra Brande?

    Vi tilbyder også online konsultationer. 

    error: Content is protected !!
    Scroll to Top