Hvorfor hikker min baby?

Baby hikker

Babyer og spædbørn hikker, nøjagtigt ligesom vi voksne gør. Det er en helt almindelig – og ufarlig – refleks, som har forskellige funktioner fra naturens side. Som regel virker det ikke til, at det generer spædbarnet at hikke, og det går ofte over af sig selv i løbet af kort tid.

I blogindlægget her dykker jeg ned i, hvorfor din baby hikker, hvad det kan være tegn på, hvis din baby hikker meget, og hvordan du kan mindske din babys hikken.

Hvorfor hikker babyer?

Hikke opstår, når mellemgulvet – den store muskel, som adskiller brystkassen fra bughulen – går i en (svag) krampe og trækker sig sammen. Det sker, når små følelegemer i spiserøret eller mavesækken bliver irriteret og presser luft ud. Fordi stemmebåndene samtidig lukkes til, opstår hikke-lyden, når luften passerer stemmebåndene.

De små følelegemer kan blive irriteret af forskellige ting, men oftest sker det, når mælk eller andet maveindhold løber tilbage til spiserøret, som når din baby bøvser eller gylper. Det kan også ske, når mavesækken er godt fyldt, enten af mælk, luft eller begge dele. Det betyder, at din baby oftest vil hikke, når hun har spist, og ikke når hendes mave er tom.

Hikke har den smarte funktion, at den hjælper med at løsne noget, som sidder på tværs i spiserøret, så det kan komme videre ned til mavesækken. Hos babyer hjælper hikke desuden med at tømme overskudsmælk eller luft ud af mavesækken, på samme måde som en bøvs eller gylp kan gøre.

Hvad kan få min baby til at hikke?

Du har måske opdaget, at din baby nogle gange hikker helt uden forklaring. Det kan også være, at du har observeret et mønster – fx at hikken fremprovokeres, når din baby bades eller skiftes – måske fordi kroppen reagere på, at din baby bliver afkølet.

Men langt de fleste gange opstår hikken i forbindelse med, at din baby spiser. Når maven bliver fyldt og udspilet, kan det få mellemgulvet til at krampe sig sammen, så din baby hikker. Derfor oplever du måske også, at din baby især hikker, når hun spiser for hurtigt, spiser for meget eller sluger luft, mens hun spiser.

Hikke og refluks

Som nævnt kan hikke blive fremprovokeret af, at der flyder indhold fra mavesækken tilbage i spiserøret. Derfor er der stor sandsynlighed for, at din baby hikker mere, hvis hun har refluks/gylper. Omvendt kan hikke også være et fingerpeg om, at din baby kan have silent refluks, hvor hun gylper, men gylpen ikke når helt op i munden.

Silent refluks kan i nogle tilfælde føre til reflukssyge, så hvis din baby hikker meget, og du samtidig oplever uprovokerede skrigeture eller meget uro over en længere periode, er det en god idé at kontakte din læge for at få hende undersøgt.

Læs mere on silent refluks her

Hvad gør jeg, hvis min baby hikker rigtigt meget?

Nogle babyer hikker rigtigt meget. Hvis din baby er en af dem, har du nok oplevet det allerede inden fødslen, for de babyer, som hikker meget, har ofte gjort det under graviditeten også.

Du skal ikke være bekymret, hvis din baby hikker meget og hikker længe, for det skal nok gå over af sig selv. Men hvis du gerne vil mindske din babys hikke, kan du prøve at ændre på, hvordan hun spiser, så mavesækken ikke bliver så fyldt, at den fremprovokerer hikken:

   • Giv mindre mængde mælk ad gangen, men oftere.

   • Sørg for, at hun ikke bliver for sulten og ivrig, så hun kommer til at forsluge sig, ved at give mad, før hun er sulten.

   • Prøv at holde hende oprejst et stykke tid efter spisningen.

  Hvis din babys hikken ikke stopper i løbet af 10-15 minutter, kan du hjælpe hende på forskellige måder:

    • Gør ligesom ved voksne og giv hende lidt at drikke.

    • Giv hende en sut, så den beroligende effekt af at sutte kan få hikken væk.

    • Hvis hun hikker under spisning, kan du holde en pause og lade hende bøvse af.

   Er der nogen risiko forbundet med min babys hikken?

   Hikke er helt ufarligt og generer sjældent babyer. I nogle tilfælde kan det ske, at hikken kan gøre det svært for din baby at falde i søvn, men omvendt ser vi ind imellem, at babyer er i stand til at hikke, mens de sover.

   I meget sjældne tilfælde ser vi en baby, som ikke stopper med at hikke. I det tilfælde er det en god idé at kontakte lægen for at finde ud af, hvad årsagen er.

   Book din konsultation i dag

   Ring til os på 97 18 79 13
   eller skriv til os på
   info@din-boernekiropraktor.dk

   Bor I langt fra Brande?

   Vi tilbyder også online konsultationer. 

   Scroll to Top