Hvornår må mit barn sove med hovedpude? Få vores råd her.

gode råd til hovedevpuder til børn

Ofte får vi spørgsmålene: ”Hvornår skal mit barn sove med hovedpude? Og skal hun overhovedet bruge en pude?”

Hovedpuder og andre typer puder anbefales ikke til babyer, da det er forbundet med vuggedød Derfor frarådes brug af puder til børn det første leveår. Især når dit barn kan rulle om på siden og/eller maven, kan en pude blokere for vejrtrækningen.

Myter om hovedpuder til børn

Vi oplever ofte, at man i bedste tro vælger at købe en pude til sit barn, fordi man har hørt, at det er det bedste for barnet af forskellige årsager. Den ting, vi oftest hører, er:

”Vi har hørt, at puder kan forhindre et skævt kranie.”

Så længe hjernen vokser og kraniet udvider sig, kan hovedformen modelleres. Det er derfor nærliggende at tro, at et blødt underlag som en pude kan hjælpe. Men forskningen viser at det vigtigste er at:

  • Forebygge favoritside
  • Styrke barnets nakkemuskler, ved at lægge barnet på maven, når hun er vågen

Skæve kranier skyldes nemlig oftest nakkespændinger – og den bedste måde at komme spændingerne til livs på er bevægelse af nakken. Og da hovedpuder gør det svært for barnet at bevæge hoved og nakke, kan den utilsigtet forværre problemet.

Små børn bør derfor ikke sove med hovedpude for netop at forebygge skævt kranie. Vælger du alligevel at give din baby en pude, så vælg en flad og blød pude.

Hvornår må mit barn sove med hovedpude?

Vi plejer at sige, at når barnet begynder at bruge en bamse, dynen eller andet under hovedet, er det et godt tidspunkt at give hende sin første pude.

Anbefalingerne omkring puder til børn er på mange måder ligesom anbefalingerne til voksne. Valg af pude afhænger af:

  • Sovestilling
  • Kropsbygning
  • Hårdheden af madrassen

Kiropraktorens råd til valg af hovedpude til dit barn

Der findes mange forskellige puder til børn, og der er ligeså mange meninger. Samtidig er alle børn forskellige, og der findes ikke én pude, der er god for alle. Derfor er det bedst at tage udgangspunkt i at finde en pude, der giver dit barn den optimale liggestilling.

Her giver vi vores råd set fra et biomekanisk synsvinkel – altså hvordan led og muskler har det.

✔️ Puden skal holde hovedet i lige linje, så det ikke ”vælter” eller bliver presset ud til en af siderne.
✔️ Når barnet ligger på ryggen, skal puden ikke være højere, end at nakken er i en lige linje med resten af rygsøjlen.
✔️ På siden gælder samme regel, at nakken skal være i en lige linje, så puden støtter hovedet og ikke skubber det i en skæv stilling. Dvs. at vinklen mellem skulder og nakke på begge sider af hovedet skal være ens. Derfor er pudens tykkelse vigtig.

Ideelt skal ryggen holdes i neutralstilling, dvs. ligge lige, uden for mange vridninger. Brug af pude stopper også barnet fra at ligge på maven, og det er en god ting. Sover barnet på maven, kan det give vrid i nakken og dermed nakkeproblemer og hovedpine.

Som regel har barnet op til skolealderen brug for en lille junior hovedpude, som kun giver lidt støtte til nakken.

Vælg pude efter dit barns foretrukne sovestilling.

Børn ligger ofte på mange forskellige måder, når de sover – derfor kan det også være svært at finde en pude, der passer til alle stillinger. Når du skal finde den rigtige pude til dit barn, skal du derfor kigge på dit barns foretrukne sovestilling. Sover dit barn mest på ryggen, må puden gerne være meget tynd, og ligger dit barn mere på siden, må puden gerne fylde lidt mere.

Min baby har sovet med hovedpude indtil nu – kan det give problemer?

Hvis dit barn allerede er vant til at bruge hovedpude, kan det være svært at vænne hende af med puden igen. Men hvis din baby endnu ikke selv kan vende sig rundt fra mave til ryg, anbefaler vi, at du forsøger at fjerne puden igen, da den i værste fald kan blokerer for luftvejene.

Skriv endelig til os, hvis du ikke har fået svar på dit spørgsmål 🙂
Vi er altid klar til at hjælpe – ring til os på 9718 7913 eller skriv til os på info@dinboernekiropraktor.dk


Book din konsultation i dag

Ring til os på 97 18 79 13
eller skriv til os på
info@din-boernekiropraktor.dk

Bor I langt fra Brande?

Vi tilbyder også online konsultationer. 

Scroll to Top