Har du bækkensmerter eller bækkenløsning?

”Bækkenløsning” har i mange år været alle gravide kvinders skræk og forbundet med tanken om store smerter, ingen behandlingsmuligheder og ugevis liggende på sofaen. Men faktisk er det mindre end 5% af de kvinder, der oplever bækkensmerter under deres graviditet, som får en decideret bækkenløsning – og det er en rigtig god nyhed, for det betyder, at du i rigtigt mange tilfælde vil kunne finde en måde at lindre dine bækkensmerter på. 

Hvad er bækkensmerter?

Hvor man tidligere omtale alle former for bækkensmerter under graviditet som ’bækkenløsning’ eller ’bækkeninsufficiens’ taler man nu primært om ’graviditetsrelaterede bækkensmerter’. Begrebet dækker over smerter i bækkenringen, dvs. både smerter fortil ved symfysen (skambenet/kønsbenet) og/eller smerter bagtil ved sakro-iliaca-leddende (bækkenleddene). 

Smerterne kan komme til udtryk på forskellige måder, men du vil ofte opleve dem, mens du går, når du ændrer stilling, og når du laver bevægelser, hvor du vrider/roterer bækkenet – fx når du stiger ud af en bil eller går på trapper. Tilstanden kan være meget smertefuld, og man kan få en fornemmelse af, at bækkenet ikke er stabilt – deraf den gamle betegnelse ’bækkenløsning’. 

Du kan læse mere om, hvad bækkensmerter er, og hvordan de kommer til udtryk, i blogindlægget her.

Hvor almindelig er bækkensmerter og bækkenløsning under graviditet?

Forskning viser, at op til 86% af alle kvinder oplever smerter fra bækkenet i forbindelse med deres graviditet. Smerterne er ikke begrænset til en bestemt trimester, men kan opleves under hele graviditeten. Som regel starter det i graviditetsuge 14-30. 

Af de 86%, der oplever bækkensmerter under graviditeten, er det mindre end 5% som får det, man tidligere har kaldt bækkenløsning. Disse kvinder oplever smerter fra alle bækkenleddene (de to sakro-iliaca-led og symfysen) i en sådan grad, at det kan have stor indflydelse på deres hverdag og evne til at arbejde under graviditeten.

Heldigvis har graviditetsrelaterede bækkensmerter en rigtig god prognose, og hos 9 ud af 10 kvinder forsvinder bækkensmerterne igen 3-6 mdr. efter fødslen. Forskning har vist, at der kun er 2% ud af disse 5%, der fortsat har smerter fra bækkenet 12 mdr. efter fødslen – altså et meget lille antal.

Hvad kan årsagen til graviditetsrelaterede bækkensmerter være?

Der er fortsat usikkerhed om, hvad der forsager graviditetsrelaterede bækkensmerter. Men forskning tyder på, at det er et samspil mellem flere faktorer:

  • Kroppen oplever under graviditeten graviditetsrelaterede hormonelle ændringer. Der sker en stigning i hormonerne relaxin, østrogen og progesteron, og man mener, at den stigning er forbundet med, at ledbåndene i bækkenet bliver mere eftergivende for at gøre det nemmere for barnet at passere gennem fødselskanalen. Den øgede smidighed stiller større krav til musklerne i din lænd og bækken, som derfor kan blive overspændte og smertefulde. 
  • De fysiske ændringer, som kommer, når fostret vokser i størrelse, ændrer din kropsholdning. Det giver en ændret belastningsfordeling for lænden og bækkenet, som ligeledes kan give bækkensmerter. 
  • Under graviditeten sker der en neuromuskulær tilpasning af den måde, dine muskler arbejder på, som øger aktivitet af bækkenets og lændens muskler og samtidig fører til et fald i udholdenhed af bækkenbundsmusklerne. 

Hvad kan jeg gøre for at forebygge eller lindre mine bækkensmerter?

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at det faktisk i rigtig mange tilfælde ER muligt at lindre bækkensmerter, da der i langt de fleste tilfælde ikke er tale om noget, der er gået ’løs’, men derimod smerter i muskler og led. Det er en skam, at myten om bækkenløsning er så udbredt, som den er, for det betyder, at mange kvinder ikke er klare over, at man rent faktisk kan gøre noget ved deres smerter.

De primære ting, du selv kan gøre for at forebygge eller lindre bækkensmerter er:

  • Undgå vrid i bækkenet og skæv holdning. Generelt er en god holdning afgørende for, om du får smerter under din graviditet. Under din graviditet forskydes tyngdepunktet i din krop, så lændesvajet har tendens til at øges, i takt med at maven vokser, og din lænd og dit bækken belastes mere. Du kan derfor minimere yderligere pres på din lænd og dit bækken ved at være opmærksom på din holdning. Her er det vigtigt, at du sørger for at undgå at vride ryggen ved at sidde skævt, falde sammen i ryggen eller svaje unødigt meget i din lænd. 
  • Lav strækøvelser og øvelser, som balancerer og afspænder musklerne omkring lænd og bækken. 
  • Undgå fysisk og psykisk belastning, som kan bidrage til smerter og spændinger i dine muskler og led. Det kan du læse mere om i blogindlægget om ondt i lænden under graviditet her. 
  • Vigtigst af alt: lyt til din krop! Justér dine aktiviteter og belastningen af din krop til et niveau, du kan holde til. Hvis du oplever, at dine smerter hober sig op, og det ikke hjælper at hvile, har du overbelastet kroppen. Det er et tegn til, at du skal skrue lidt ned for din aktivitet.

Har jeg brug for behandling af mine bækkensmerter?

Om du har brug for behandling af dine bækkensmerter, afhænger af, om du selv kan lindre dine smerter med de øvelser og råd, du bl.a. får i blogindlægget her, og hvor stor indflydelse smerterne har på din hverdag. Hvis smerterne er så stærke, at udstrækning og træning ikke hjælper, kan det være en god idé at søge hjælp, fx via kiropraktisk behandling.

I klinikken er vi specialister i behandling til gravide, som tager hensyn til din gravide krop og din baby. Når vi behandler bækkensmerter, vil vi have fokus på at skabe/optimere balancen i dit bækken, så belastningen fra dit barn og livmoder fordeles over hele bækkenet. Du kan læse mere om, hvordan vi kan hjælpe ved bækkensmerter/bækkenløsning her. 

Hvad er bækkenløsning? 

Hvis du er en af de (heldigvis få) uheldige, som får en decideret bækkenløsning, betyder det, at et eller flere af bækkenets led sidder forkert, og at det ikke er muligt at få det på plads via behandling eller træning. I det tilfælde vil vi mere have fokus på at mindske smerter og spændinger i musklerne omkring det ’løse’ led, da de vil være nødt til at arbejde hårdere for at kompensere for skævheden i leddet.

Hvordan ved jeg, om jeg har bækkenløsning eller blot stærke bækkensmerter?

Symptomerne for bækkenløsning er forskelligt fra gravid til gravid, og derudover ligner de ofte almindelige bækkensmerter. Derfor kan det være rigtig svært at vide, om der er tale om det ene eller andet. Ofte vil gravide med bækkenløsning dog føle, at de ikke kan ”holde sammen” på bækkenet, og de kan måske opleve, at benene skrider ud.

Der findes heller ingen undersøgelse eller specifik test, som kan vise, om der er tale om bækkenløsning. Men uanset om det er det ene eller andet, er det de samme tiltag til at lindre smerterne, der skal til.

OBS:

Får du pludselig ondt i lænden, i krampeanfald, kan det være tegn på begyndende veer. I det tilfælde er det vigtigt at kontakte din jordemoder hurtigst muligt.

Book din konsultation i dag

Ring til os på 97 18 79 13
eller skriv til os på
info@din-boernekiropraktor.dk

Bor I langt fra Brande?

Vi tilbyder også online konsultationer. 

error: Content is protected !!
Scroll to Top