Valg af sut

Valg af sut

I mit arbejde med babyer bliver jeg dagligt spurgt om råd til at finde den rette sut. Jeg hører udsagn som: ”Mit barn vil ikke tage en sut, hvordan får jeg ham til at tage en sut?”. “Hvilken sut er den bedste for mit barn?” “Er nogle sutter bedre end andre sutter?. “Kan mit barn tage skade af at bruge sut?”.

I blogindlægget her fortæller jeg om fordele og ulemper ved de forskellige typer sutter, der er på markedet, og hvad brug af sut betyder for din baby.

Hvis du lige har født og har brug for mere viden om brugen af sutter til nyfødte, kan du få grundlæggende viden og gode råd i mit blogindlæg Sut til nyfødt – hvorfor og hvordan.

Hvordan vælger jeg den rigtige sut til min baby?

Det kan være svært at finde den rette sut til din baby, for der findes et kæmpe udbud af sutter i forskellige størrelser og udformninger – og måske er det heller ikke alle slags sutter, som din baby vil bruge. Derfor er det heller ikke usædvanligt, at mange ligger inde med et større udvalg af forskellige sutter.

Der er også en del ammestuesnak (eller påstande og skrøner) omkring sutter, som kan give forvirring og usikkerhed blandt forældre om, hvilken sut I skal vælge til jeres baby. Derudover er der i dag et væld af valgmuligheder af designs, former og prisklasser, der kan være svære at gennemskue.

Uanset hvilken sut I vælger, er det en fordel at vælge en med navn på eller i et genkendeligt design, så der er mindre risiko for, at din baby kommer til at dele sine sutter med alle de andre børn i vuggestuen eller hos dagplejeren.

Jeg vil i dette blogindlæg beskrive forskellige slags sutter og samtidig komme en del af ammestuesnakken omkring sutter til livs. Jeg vil desuden dele mine faglige betragtninger i forhold til de forskellige sutter og således gøre dig som forældre bevidst om, hvad de forskellige sutter kan og ikke kan for dit barn.

Der var en gang, hvor stort set alle sutter var runde. Det var stort set den eneste type, man kunne få og derfor også den type, mange selv er vokset op med.

Ammestuesnak

Det siges, at suttens runde form minder om brystvorten, og at dit barn derfor svøber tungen rundt om sutten på samme måde, som tungen holder om brystvorten under amning. Derfor siges det at være en fordel at bruge den runde sut, hvis du ammer.

Fakta

Den runde sut minder IKKE mere om brystvorten end andre sutter. Ingen sut minder om brystvorten, da brystet er blødt og dynamisk, og en sut er hård og fast. Det samme gælder for sutteflaskehoveder, som du kan læse mere om i et kommende blogindlæg.

Den runde sut øger risikoen for suttebid. Det vil sige, at presset fra suttehovedet inde i babyens mund ændrer formen af gane og gummer, så der er risiko for, at ganen bliver høj og smal, og dit barn udvikler et suttebid, hvor mund og tænder har formet sig efter sutten. Jo mere barnet bruger sutten, jo større risiko er der for suttebid.

Mine betragtninger

Vær opmærksom på, om barnet lukker læberne om sutten. Den runde sut spreder nemlig læberne og øger risikoen for, at barnet får til vane ikke at lukke munden. Derudover øger dette risikoen for vejrtrækning gennem munden, som kan have en negativ effekt på din babys helbred.

Det kan desuden være svært for nogle børn at holde om sutten med tungen, så de vil nemt kunne tabe en rund sut.

Derfor: Undgå runde sutter, især dem med meget store suttehoveder, da de både øger risikoen for, at din baby udvikler høj gane (og dermed suttebid), og for at din baby sover med åben mund. Der er ingen direkte fordel ved at bruge de runde sutter, og min anbefaling er derfor at vælge en anden type.

Historisk set er den flade sut blev udviklet for at mindske graden af suttebid og som et alternativ til den runde sut, som nogle babyer har haft svært ved at acceptere.

Ammestuesnak

Det siges, at fordi den flade sut ikke presser på gane og gummer på samme måde som den runde sut, forebygger den flade sut udviklingen af suttebid.

Fakta

Denne type suts ’nakke’ (den del af sutten, som ligger mellem gummer og læber) er flad, så dit barn bedre kan lukke munden om sutten, og suttehovedet presser relativt mindre mod ganen. Derfor er det sandt, at graden af et eventuelt suttebid vil være mindre, end hvis dit barn bruger en sut med et rundt suttehoved.

Det er dog vigtigt at huske på, at udviklingen af suttebid er direkte relateret til den tid, som dit barn bruger sut. Jo mere og jo længere dit barn bruger sut, jo større er risikoen for suttebid og andre deformiteter – uanset formen på sutten.

Mine betragtninger

Når barnet sutter, er det reflektorisk, altså det udløses som en ren refleks, uanset om det er ved brystet, flasken eller på en sut. Det kan derfor være svært at tilvænne barnet til at bruge en flad sut, fordi den flade sut ikke altid udløser sutterefleksen.

Sutterefleksen aktiveres nemlig ved berøring af ganen, og da flade sutter ikke automatisk berører ganen, sætter de ikke altid gang i sutterefleksen. Vi vil i et andet blogindlæg fortælle mere om, hvordan du kan hjælpe dit barn med at bruge sut.

Nogle kalder også denne sut for den anatomiske sut. Det er en sut, der har et suttehoved, der kan se ud på mange forskellige måder.

Ammestuesnak

Det siges, at den ergonomiske eller anatomiske sut er designet, så formen spejler mundens form og derfor i teorien lægger mindre pres på ganen og gummerne.

Fakta

Ideen om at designe en sut, som følger mundens form, er god, men studier viser, at de ergonomiske sutter, ligesom de øvrige sutter, generelt er for små og derfor ikke følger mundens anatomi. Den størrelse, som producenterne angiver, er generelt for lille. Det er derfor en god idé selv at tjekke, hvilken størrelse sut der vil passe til dit barn. Læs mere om, hvordan du finder den rette suttestørrelse nedenfor.

De har, ligesom de flade sutter, en flad ’nakke’ (det stykke, der ligger mellem læberne og gummerne), og derfor mindsker de risikoen for et udtalt suttebid.

Mine betragtninger

Tanken om at lave sutter, som følger mundens anatomi, giver rigtig god mening. Så hvis du kan finde en ergonomisk sut, som dit barn vil bruge, og som har den rette størrelse til dit barn, er det uden tvivl den optimale løsning for de fleste børn.

Når suttehovedet bøjer lidt opad mod ganen (men uden at skabe et stort pres), udløser det nemmere sutterefleksen. Derfor kan den ergonomiske sut i teorien gøre tilvænningen til sut nemmere.

Så hvilken sut skal jeg vælge?

Grundlæggende kan man sige, at størrelsen på sutten – ikke mindst den korrekte størrelse til din baby – er langt vigtigere end suttens udformning, ligesom den samlede tid, din baby bruger med sut, har større betydning for, om din baby vil udvikle suttebid, end formen på sutten.

Det allervigtigste, når du skal vælge sut til din baby, er derfor størrelsen.

Undersøgelser har vist, at de fleste sutter er for små i størrelsen, og at du ikke kan bruge fabrikanternes vejledning.

Du kan finde den rigtige størrelse sådan her:

  • Lad dit barn sutte på en ren finger.
  • Noter dig, hvor meget af din finger der er inde i munden.
  • Den afmålte længde svarer til den længde, sutten bør have.

NB: Husk, at sutten skal ’vokse’ sammen med din baby – det er derfor vigtigt løbende at tjekke størrelsen på sutten og købe en større, når din baby vokser fra sin nuværende.

Derudover bør du vælge en sut, hvor suttens ’nakke’ er flad, og selve suttehovedet bør ikke være for stort, men gerne have en god bredde.

Sutter er en videnskab – husk dog altid på, at det for dit barn handler om at finde ro og trøst, når det bruger sutten, så det vigtigste er at finde en sut, som dit barn vil acceptere.

Kh. Charlotte, Din Børnekiropraktor

Læs mere om brug af sutter i vores temaindlæg:

Skriv endelig til os, hvis du ikke har fået svar på dit spørgsmål 🙂

Vi er altid klar til at hjælpe – ring til os på 9718 7913 eller skriv til os på info@din-boernekiropraktor

Du kan finde flere gode råd og videoer på vores Instagramkonto.

Book din konsultation i dag

Ring til os på 97 18 79 13
eller skriv til os på
info@din-boernekiropraktor.dk

Bor I langt fra Brande?

Vi tilbyder også online konsultationer. 

error: Content is protected !!
Scroll to Top