Sut til nyfødt – hvorfor og hvordan

Spædbarn med sut

I mit daglige arbejde møder jeg mange spørgsmål fra nybagte forældre om brugen af sut. Det kan være svært som mor og far til en nyfødt at finde hoved og hale i alle de anbefalinger, der findes – og ikke mindst at få hverdagen til at fungere, når man kommer hjem med en lille ny. Amningen skal fungere, man skal lære, hvorfor baby græder – om den lille nyfødte er sulten eller søger trøst i mødet med den stor ny verden.

I blogindlægget her fortæller jeg om, hvorfor mange vælger at give deres spædbarn en sut, og hvordan sutten bruges optimalt i samspil med amningen af et spædbarn. Jeg kommer også med en række råd til, hvordan du får din nyfødte godt i gang med brugen af sut, og hvordan du sikrer dig, at brugen af sut ikke tager overhånd for spædbarnet.

Skal alle nyfødte have sut?

Først og fremmest findes der forskellige holdninger til, om man skal bruge sut eller ej. Derfor er det vigtigt, at du mærker efter, hvad der passer til dig og dit barn. Ikke alle spædbørn efterspørger sut, og ikke alle børn har brug for sut.

For nogle børn stilles suttebehovet fint ved brystet og har ikke brug for at sutte yderligere. Hvis dit barn ikke viser tegn på at ville sutte og finder tryghed og ro uden sut, er der ingen grund til at give dit barn en sut.

Hvorfor kan det være en god ide at lade din baby bruge sut?

Din nyfødte baby er født med en sutterefleks. Den sikrer, at spædbarnet får næring fra sin mor. Derudover har det, at din nyfødte sutter, også en beroligende virkning. Når baby sutter, stimulerer det nervesystemet, så der frigives stoffer i hjernen, som virker afslappende og beroligende – noget, din nyfødte kan have brug for i mødet med en stor, ny verden.

Det gør ingen forskel, hvad dit barn sutter på, for dit barn beroliges, uanset om hun sutter i forbindelse med amning, når hun får flaske, eller når hun har en sut. Alle dele udløser en tryghedsfølelse, der kan berolige og trøste den nyfødte.

Derfor kan en sut være en stor hjælp i hverdagen. Den kan bruges i de tilfælde, hvor din baby har brug for trøst eller brug for at falde til ro, men du ikke ønsker at have hende ved brystet eller på flasken dagen lang. Samtidig giver sutten også far mulighed for at hjælpe med til at trøste jeres nyfødte.

Du kan også bruge sutten til at afgøre, om gråden skyldes sult eller at baby har brug for trøst og beroligelse, for hvis den nyfødte græder på grund af sult, afviser hun hurtig sutten.

Spædbørn med stort suttebehov

Fordi det at sutte virker beroligende, sutter nogle spædbørn ikke alene for at stilne sulten, men også for at få trøst og finde ro. Det ses særligt ved nyfødte, hvor fødslen har været hård, hvis fødslen er foregået ved kejsersnit eller sugekop. Disse spædbørn kan have behov for at sutte for at dulme smerter eller ubehag i kroppen.

Vær derfor opmærksom på, at hvis dit spædbarn har et meget stort suttebehov, kan det være en god idé at få en babykiropraktor til at undersøge dit barn, så eventuelle smerter eller spændinger kan behandles.

Læs om, hvordan vi hjælper babyer, her

En anden ulempe, hvis spædbarnet har stort suttebehov, er, at hun kan blive frustreret ved brystet, når mælken strømmer, og hun i virkeligheden ikke er sulten. Dette kan desuden resultere i, at barnet får ondt i maven af at overspise. Her kan sutten både hjælpe til at give barnet trøst, men også give hendes fordøjelsessystem ro, da det forebygger overspisning.

Det kan være hårdt for mors brystvorter, hvis spædbarnet vil ligge ved brystet i mange timer. Sutten kan derfor være en god måde at berolige den nyfødte, så mors brystvorter får en pause. Derudover giver det far mulighed for at hjælpe til med at trøste jeres nyfødte.

Hvornår skal mit spædbarn have sut?

Sundhedsstyrelsen anbefaler at vente med at introducere sutten til den nyfødte til amningen er godt etableret.

Det giver god mening, for sutteteknikken på sutten er anderledes end den måde, barnet sutter på brystet på. Hvis sutten introduceres tidligt, kan det derfor forvirre barnet og potentielt påvirke amningen: Hvis spædbarnet benytter samme sutteteknik ved brystet som på sutten, kan det bevirke, at amningen ikke er så effektiv. Dermed får barnet mindre mælk og tager måske ikke nok på i vægt. Desuden kan det påvirke mælkeproduktionen, hvis sutteteknikken ikke så effektiv.

Det bedste tidspunkt at introducere sutten er derfor, når amningen er etableret:

  • Når du føler dig tryg ved amningen, og mælken er løbet til.
  • Når barnet er nemt at lægge til brystet, har en god sutteteknik hver gang og tager på i vægt

Når disse ting er på plads, kan du give dit spædbarn en sut, hvis han efterspørger det.

Hvis du oplever problemer med at få amningen til at fungere, kan vi hjælpe dig – læs om vores ammehjælp her.

Hvilken sut skal jeg vælge?

Det emne er så stort, at jeg har skrevet et helt blogindlæg om netop det, hvor jeg gennemgår de forskellige typer sutter på markedet.

Læs blogindlægget Valg af sut.

Hvordan kommer baby i gang med sut?

Hos rigtig mange børn udløser sutten brækrefleksen, når sutten rører ganen. Brækrefleksen er vigtig for at beskytte dit barn mod kvælning, hvis et fremmedlegeme kommer ind i munden.

Men hos nogle børn, særligt de nyfødte spædbørn, er brækrefleksen meget aktiv og udløses ved den mindste berøring. Her kræver det ekstra tålmodighed at introducere sutten:

Start med at lade dit barn ”smage” på sutten på et tidspunkt, hvor suttebehovet ikke er så stort. Lad forsigtigt sutten røre ved læber og gummer. Gradvist, i takt med at dit barn kan tolerere det, kan du lade sutten komme længere ind i munden.

Se vores videoguide om at få din nyfødte baby godt i gang med sut her.

Ulemper ved brug af sut

Brug af sut har også sine ulemper. Vær derfor opmærksom på, hvor meget dit barn har sutten i munden.

Det er fx et velkendt problem, at det kan være svært at vænne dit barn fra at bruge sutten igen.

Derudover fører brugen af sut ofte til suttebid – læs mere om dette i blogindlægget her.

Den største ulempe er, at sutten nogle gange kan stille den nyfødtes suttebehov så meget, at barnet ikke mærker sult og derfor ikke efterspørger mad. Samtidig koster det kræfter og energi for spædbarnet at sutte, så barnet bliver udmattet og falder i søvn. Som nybagt mor til spædbarnet kan det virke forvirrende, så mit råd er at være opmærksom på, at din nyfødte overholder sine ”spisetider” og tilbyd hende mad 8 gange i døgnet. Og sørg samtidig for, at barnet ikke bruger alle kræfterne ved sutten.

Hvordan kan jeg minimere mit spædbarns brug af sut?

Sutten er en god følgesvend, når dit spædbarn (og ældre barn) har brug for trøst og tryghed, men det er en god idé at minimere brugen af sutten, så dit barn kun bruger den, når det har behov for det. Der kan hurtig opstå en afhængighed, så barnet efterspørger sutten også i situationer, hvor det ikke er nødvendigt. Det er en uheldig vane og kan føre til de ulemper, der er nævnt ovenfor.

Måder du kan minimere brugen:

  • Begræns brugen af sut til de situationer, hvor den er nødvendig.
  • Det er en god ide at vænne dit spædbarn til at falde i søvn uden sut. Prøv i stedet at sidde med en hånd på din baby, mens du nynner, hvisker eller synger for ham.
  • Hvis dit barn har brug for sut til at falde i søvn, så sørg for at tage sutten ud af munden, når barnet er faldet i søvn.
  • Hvis du har brugt sutten til at berolige og trøste dit spædbarn, så tag igen sutten ud, når dit barn er faldet til ro igen.

Kh. Charlotte, Din Børnekiropraktor

Læs mere om brug af sutter i vores temaindlæg:

Skriv endelig til os, hvis du ikke har fået svar på dit spørgsmål 🙂

Vi er altid klar til at hjælpe – ring til os på 9718 7913 eller skriv til os på info@din-boernekiropraktor

Du kan finde flere gode råd og videoer på vores Instagramkonto.

Book din konsultation i dag

Ring til os på 97 18 79 13
eller skriv til os på
info@din-boernekiropraktor.dk

Bor I langt fra Brande?

Vi tilbyder også online konsultationer. 

Scroll to Top