Gylper din baby meget?

Baby gylper meget

Det er helt normalt, at din baby gylper, særligt lige efter at hun har spist. Gylp er en måde at tømme mavesækken for overskudsmælk eller luft, så hvis din baby har spist mere, end der er plads til i mavesækken, kommer lidt af det helt automatisk op igen. Selv om det kan virke voldsomt, at din baby gylper noget af sin mad op igen, er der faktisk tale om en mindre mængde, end man skulle tro (især når man skal tørre det op over en større overflade). Og det er sjældent, at helt almindelig gylpen påvirker din babys udvikling og vækst.

Hvorfor gylper min baby?

Gylp – eller refluks, som det også kaldes – er en naturlig funktion, som sker, når trykket i mavesækken bliver større end styrken i den lukkemuskel (også kaldet ’mavemunden’), som sidder mellem mavesækken og spiserøret. Hos din nyfødte baby er den muskel relativt svag, og derfor kan mælk og luft nemmere løbe tilbage, især hvis din baby har spist hurtigt, har spist en stor mængde mælk eller er kommet til at sluge luft, mens hun spiser eller græder.

Spædbørns mavesæk er nemlig meget lille, som du kan se i oversigten her:

      • Nyfødt: på størrelse med et kirsebær

      • 1 dag gammel: på størrelse med en valnød

      • 1 uge gammel: på størrelse med en abrikos

      • 1 måned gammel: på størrelse med et æg

    Derfor gylper spædbørn også særligt meget, og ofte fortsætter gylperiet, så længe din baby primært får flydende føde. Vi oplever typisk, at det aftager, når din baby skifter til fast føde, fordi det så ikke så nemt kan flyde tilbage i spiserøret.

    Hvorfor gylper nogle babyer mere end andre?

    I og med, at mængden af gylp hænger sammen med, hvordan din baby spiser, ser vi også ofte et mønster i, at babyer, som spiser mere, typisk også gylper mere. Det kan fx være, hvis du har en stor mælkeproduktion eller et stærkt nedløb, så din babys mavesæk fyldes hurtigere, end den tømmes videre i din babys fordøjelsessystem. Så stiger presset i mavesækken, og din baby gylper for at udligne det.

    Det samme sker, hvis mavesækken fyldes af luft. Måske har din baby dårlig sutteteknik, så hun ikke helt kan lave vakuum om din brystvorte eller flasken og derfor sluger luft, mens hun spiser. Det kan også være, at hun kommer til at sluge luft under gråd og skrigeture. En tredje årsag kan være, at der produceres luft i fordøjelsessystemet, som kommer ud som prutter, bøvser og gylp.

    Hvad kan jeg gøre, for at min baby gylper mindre?

    Det er som nævnt ikke farligt, at din baby gylper, men hvis du gerne vil mindske mængden af gylp, kan du forsøge dig med et af rådene her:

        • Lad din baby spise en mindre mængde ad gangen men oftere. Hvis du ammer, er det en god idé at blok-amme, altså kun at amme fra det ene bryst ad gangen, så dit barn når ind til den fede mælk, som fylder knap så meget.

        • Træk måltidet ud, så din baby spiser i roligt tempo. Hvis du sørger for at lægge lidt pauser ind, hvor din baby kan bøvse og fordøje maden et øjeblik, vil presset i mavesækken blive mindre, og din baby vil derfor gylpe mindre.

        • Hvis dit nedløb er stærkt, kan du tage barnet fra et kort øjeblik, så mavesækken ikke overfyldes hurtigt.

        • Hold din baby opret under spisningen. Hvis spiserøret holdes længere oppe end mavesækken, er det sværere for maveindholdet at løbe tilbage gennem en svag eller utæt lukkemuskel. Derfor kan du med fordel skråne din baby lidt i kroppen, når du ammer eller giver flaske.

        • Hold din baby opret efter spisning. Så kan noget af mælken nå at løbe videre fra mavesækken til tarmene, så presset på mavesækken ikke er så stort, og der er mindre risiko for, at maveindholdet løber tilbage i spiserøret, når din baby senere lægges ned.

        • Undgå at trykke på mavesækken, når den er fyldt. Trykket kan fx opstå, hvis din baby bøjes sammen ved bleskift, eller hvis hun sidder lidt sammenfaldet hos dig, eller hvis hun hænger hen over din skulder for at bøvse.

        • Styrk lukkemusklen. Lukkemekanismen er først rigtigt stærk – og dermed rigtigt tæt – når dit barn har aktiveret alle sine core-muskler og kan lave bugpress. Du kan derfor styrke lukkefunktionen ved at træne din babys core-muskler ved at bruge gode løfte- og bærestillinger. 

        • Hvis din baby får flaske, kan du gøre modermælkserstatningen tykkere ved hjælp af johannesbrødkernemel, men det bør du KUN gøre, hvis gylperiet påvirker dit barns trivsel, og kun i samråd med din sundhedsplejerske.

        Gylp og reflukssyge

        I nogle tilfælde kan gylpen blive et problem for din baby. Det kan ske, hvis maveindholdet, som løber tilbage i spiserøret, begynder at irritere slimhinden i spiserøret, så din baby får ubehag eller deciderede smerter (ligesom hvis du selv har halsbrand). Det kan være meget smertefuldt for din baby og kan i visse tilfælde føre til, at hun ikke har lyst til at spise, fordi det gør ondt.

        Du skal derfor være opmærksom, hvis din baby begynder at blive urolig og utilpas og viser tegn på smerter eller ubehag, særligt i forbindelse med spisning, eller når hun ligger fladt ned. Hvis det sker, bør du kontakte din læge for at få undersøgt, om hun kan have reflukssyge.

        Læs mere om symptomerne på reflukssyge

      Book din konsultation i dag

      Ring til os på 97 18 79 13
      eller skriv til os på
      info@din-boernekiropraktor.dk

      Bor I langt fra Brande?

      Vi tilbyder også online konsultationer. 

      Scroll to Top