Har du hovedpine under din graviditet?

Rigtigt mange kvinder – faktisk mere end 1/3 – oplever hovedpine eller migræne under deres graviditet, særligt i første trimester. Det er helt naturligt og også i langt de fleste tilfælde helt ufarligt. Men hovedpinen kan naturligvis være til stor gene og kan i værste fald påvirke, hvor meget og hvad du kan lave i din hverdag. 

I blogindlægget dykker jeg ned i, hvad der kan ligge bag din hovedpine, og hvad du selv kan gøre for at lindre og forebygge den. 

Hvor almindelig er hovedpine under graviditet?

Som nævnt oplever mere end 1/3 af alle kvinder, at de får perioder med ondt i hovedet i løbet af deres graviditet. Ofte er det i form af spændingshovedpine eller migræne, men hovedpinen kan også opstå af en række andre årsager med direkte sammenhæng med graviditeten. 

Omvendt kan graviditet også have en positiv effekt for kvinder, som har døjet med migræne eller spændingshovedpine, inden de blev gravide – faktisk oplever helt op til 50-60% af kvinder, som døjer med migræne, en markant forbedring under deres graviditet, både ift. hyppigheden og ift. intensiteten af deres anfald. 

På samme måder oplever ca. 25% af kvinder med spændingshovedpine også, at den forbedres under deres graviditet.

Hvad kan årsagerne være til hovedpine under min graviditet?

Der kan være rigtig mange årsager til, at du får hovedpine under din graviditet. Hvis du allerede inden, du blev gravid, har døjet med hovedpine eller migræne, kan disse ting fortsætte under graviditeten (mange oplever dog, at de i det tilfælde har mindre hovedpine under deres graviditet – mere om det længere nede). Men der er også nogle helt specifikke graviditetsrelaterede ting, som kan give dig hovedpine:

  • Særligt i første trimester kan ændringerne i hormonniveauerne og kroppens blodvolumen spille en rolle. 
  • Hovedpine kan opstå på baggrund af en øget mængde stress og træthed, når du påvirkes fysisk og psykisk af din nye tilstand som gravid. Det kan fx sætte sig som spændinger i dine skulder- og nakkemuskler, som kan føre til hovedpine. 
  • Tilstoppede bihuler, som er en almindelig komplikation i starten af graviditeten, kan være årsag til hovedpine. 
  • Hvis du ændrer meget i din kost og fx stopper med at drikke sodavand og kaffe, kan kroppen opleve koffeinabstinenser, som kan give forbigående hovedpine. 
  • Lavt blodsukker eller dehydrering kan bidrage til hovedpine. 
  • Søvnunderskud kan give hovedpine. Vær opmærksom på, at du ofte vil opleve en større træthed og større søvnbehov, når du er gravid, da kroppen brugere meget energi på at bygge din lille baby.
  • I starten af graviditeten kan du opleve en periode med lavere blodtryk. Denne ændring kan også give hovedpine og svimmelhed. Det anbefales desuden, at gravide tager jerntilskud fra 10. graviditetsuge (jernmangel kan også give hovedpine).

Hovedpine og svangerskabsforgiftning

Hovedpine under graviditet er hyppigst et godartet symptom, men kan i sjældne tilfælde også være et tegn på en mere alvorlig tilstand, nemlig svangerskabsforgiftning, som udvikles hos 5 % af alle gravide og først efter 20. graviditetsuge.

De mest almindelige symptomer på svangerskabsforgiftning er: en kraftig og vedvarende hovedpine, opkastning og smerter i den øverste del af maven typisk i højre side, væskeophobning i kroppen over få dage, flimren for øjnene. 

OBS: Hvis du oplever disse symptomer, er det vigtigt, at du kontakter din læge eller jordemoder hurtigst muligt. 

Hvad kan jeg selv gøre for at mindske eller forebygge hovedpine under min graviditet?

Typisk vil man tage medicin mod hovedpine og migræne, men ligesom det er tilfældet for andre former for medicin, bør du tage mindst mulig medicin under din graviditet. Generelt set frarådes gravide smertestillende medicin fra kategorien NSAID; herunder ipren, ibuprofen og ibumetin, og derudover anbefales det også, at man er mere restriktiv med at tage paracetamol (fx Pamol, Panodil og Pinex). 

Der er heldigvis flere ting, du selv kan gøre for at lindre og forebygge hovedpine:

  • Hvis du har nogle kendte ting, der kan udløse din hovedpine, skal du prøve at undgå dem. Det kan fx være bestemte fødevarer som fx røget kød eller stærke oste.
  • Spis flere små portioner mad og drik godt med væske. Det sikrer både, at du ikke bliver dehydreret, og hjælper med at holde dit blodsukker stabilt. Det er særligt vigtigt i første trimester, som for mange gravide kan være præget af kvalme og opkast. 
  • Undgå rygning, både aktiv og passiv. 
  • Reducér dit stressniveau så godt som muligt. Det kan være ved at omlægge eller omstrukturere din arbejdsdag og fritid. 
  • Hvis du har tendens til spændingshovedpine, kan det hjælpe med massage eller anden behandling af de spændte muskler. 
  • Hvis hovedpinen skyldes migræne, kan det hjælpe at hvile i et køligt, mørkt og stille rum. Hvis anfaldene er hyppige og ikke kan holdes nede uden medicin, anbefales det, at du kontakter din praktiserende læge.
  • Daglig motion som fx gåture eller træning ved moderat intensitet kan hjælpe. 
  • Afprøv afspændingsteknikker som fx yoga, massage, vejrtrækningsøvelser o.lign.

Gode øvelser, hvis du har hovedpine som gravid

Hvis du har ondt i hovedet pga. spændingshovedpine, kan det ofte hjælpe at lave udstræknings- og styrkeøvelser med fokus på dine nakkemuskler, da det ofte er her, spændingerne sidder. 

En øvelse, som vi ofte ser hjælpe, er det, vi kalder en ”retraktionsøvelse” af nakken. Her forsøger du at trække hagen ind og gøre nakken lang og laver samtidig cirkelbevægelser af skulderleddet: Løft skuldrene så højt op, du kan, holde dem her, og føre dem derefter så langt bagud som muligt og forsøge at presse skulderbladene mod hinanden. Før skuldrene ned igen og gentag.

Lykkes det dig ikke selv at lindre din hovedpine, kan vi hjælpe med blid kiropraktisk behandling, som er specialtilpasset din gravide krop. Det kan du læse mere om her.  

 

Book din konsultation i dag

Ring til os på 97 18 79 13
eller skriv til os på
info@din-boernekiropraktor.dk

Bor I langt fra Brande?

Vi tilbyder også online konsultationer. 

Scroll to Top